• Top Stories

    Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για την υιοθεσία ανηλίκου

    • NewsRoom


    1) Ποιος μπορεί να υιοθετήσει;

    Αυτός που υιοθετεί ανήλικο πρέπει να είναι ικανός για δικαιοπραξία, να έχει συμπληρώσει τα τριάντα χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα.

    2) Ποια είναι η διαφορά ηλικίας που πρέπει να έχει ο υιοθετών με τον υιοθετούμενο;

    Αυτός που υιοθετεί ανήλικο πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ, αλλά όχι και περισσότερο από πενήντα χρόνια. Σε περίπτωση υιοθεσίας και από τους δύο συζύγους, οι προϋποθέσεις αυτές αρκεί να συντρέχουν στο πρόσωπο μόνο του ενός.

    3) Πρέπει να συναινέσει και ο/η σύζυγός μου στην υιοθεσία;

    Ναι. Ο έγγαμος δεν μπορεί να υιοθετήσει χωρίς τη συναίνεση του συζύγου του, η οποία παρέχεται αυτοπροσώπως με δήλωση στο δικαστήριο.

    4) Πρέπει να συναινέσουν και οι φυσικοί γονείς;

    Ναι και η συναίνεση δίνεται μετά τη συμπλήρωση τριών (3) μηνών από τη γέννηση του τέκνου τους.

    5) Εάν δεν «υπάρχουν» φυσικοί γονείς τι γίνεται με την συναίνεση;

    Η συναίνεση των γονέων για υιοθεσία του τέκνου τους αναπληρώνεται, με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, για όσες περιπτώσεις περιοριστικά αναφέρονται στο νόμο, π.χ όταν οι γονείς είναι άγνωστοι και το τέκνο έκθετο κ.λ.π.

    6) Είναι δημόσια η διαδικασία στο δικαστήριο;

    Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει, η κύρια διαδικασία τέλεσης της υιοθεσίας να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

    7) Θα γίνει κοινωνική έρευνα;

    Ναι. Πριν από την τέλεση της υιοθεσίας διεξάγεται επισταμένη κοινωνική έρευνα για το αν, με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, η συγκεκριμένη υιοθεσία συμφέρει ή όχι τον υιοθετούμενο. Η σχετική έκθεση κατατίθεται στο δικαστήριο.

    8) Τι έγγραφα προσκομίζουμε στο δικαστήριο;

    Θα πρέπει να προσκομιστούν ιατρικά πιστοποιητικά στα οποία θα βεβαιώνεται η σωματική και ψυχική υγεία των αιτούντων και αντίγραφα ποινικού μητρώου. Περαιτέρω στο δικαστήριο προσκομίζουμε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό της εφορίας, Ε9 (εάν υπάρχουν ακίνητα).

    9) Πότε ολοκληρώνεται η υιοθεσία;

    Τα αποτελέσματα της δικαστικής απόφασης για την υιοθεσία αρχίζουν, αφότου αυτή γίνει τελεσίδικη. Στη συνέχεια η απόφαση εγγράφεται στο Ληξιαρχείο και γίνεται αλλαγή στοιχείων τέκνου λόγω υιοθεσίας και εγγραφή στο Δημοτολόγιο.

    10) Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες για το ανήλικο τέκνο;

    Με την υιοθεσία διακόπτεται κάθε δεσμός του ανηλίκου με τη φυσική του οικογένεια και ο ανήλικος εντάσσεται πλήρως στην οικογένεια του θετού γονέα του. Έναντι του θετού γονέα και των συγγενών του ο ανήλικος έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τέκνου γεννημένου σε γάμο. Οι φυσικοί γονείς δεν έχουν ούτε δικαίωμα επικοινωνίας με το θετό τέκνο.

    Στεφανία Σουλή
    Δικηγόρος- Διαμεσολαβήτρια
    www.atheativia.psichogios.gr – Law & Culture

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προϋποθέσεις και διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστική απόφαση: Μονογονεϊκή υιοθεσία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νομικό πλαίσιο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Τι ισχύει



    ΣΧΟΛΙΑ