• Top Stories

    Ραδιενέργεια στην Ελλάδα: Τι αναφέρει ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου (video)

    • NewsRoom


    O διευθυντής του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, μίλησε για τις ποσότητες ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

    Ο κ. Ελευθεριάδης που έκανε και τις σχετικές μετρήσεις, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) το οποίο όπως είπε παράγεται κυρίως για ιατρικές εφαρμογές.

    Όπως επεσήμανε το πρώτο σήμα έφτασε από το Μιλάνο όπου ανιχνεύθηκε επίσης ραδιενέργεια και έτσι έγινε έλεγχος στα φίλτρα του Δημόκριτου.

    «Υπάρχει σε πολλές χώρες. Ακόμη είναι άγνωστη η προέλευση του» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι ποσότητες είναι μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    Ο κ. Ελευθεριάδης υποστήριξε επίσης πως το πιθανότερο είναι η ραδιενέργεια να απελευθερώθηκε σε σημείο που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας.

    Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

    Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

    Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μυστήριο: Ανιχνεύτηκαν ποσότητες ραδιενέργειας στην Ελλάδα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Yahoo ενημερώνει τους ελληνικούς λογαριασμούς που χακαρίστηκαν
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή για κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας από αριθμούς του εξωτερικού



    ΣΧΟΛΙΑ