• Top Stories

    Παρασκήνιο: Γιατί ο Τσίπρας ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τσαβούσουγλου

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Στο παρά πέντε κυριολεκτικά ο Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε χθες να μη συναντηθεί με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα, προκαλώντας ερωτηματικά και προβληματισμό γι αυτή του την κίνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε την τελευταία στιγμή να στείλει στη συνάντηση τον Γιάννη Δραγασάκη θεωρώντας καλύτερο να συναντηθεί ο Τούρκος αξιωματούχος με τον Έλληνα ομόλογό του.

    Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε αυστηρά στο πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα ο Χακάν Τσαβούσογλου, πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Θράκη, να συζητήσει το σύνολο των Ελληνοτουρκικών με τον «ομόλογό» του αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, που κατάγεται από τη Θράκη είναι υπέρμαχος της σκληρής τουρκικής γραμμής σε ό,τι αφορά τη μειονότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβρη υποστήριξε ότι το Τουρκικό σύστημα υγείας θα μπορεί να καλύπτει με ιπτάμενα μέσα και τα μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και στη Βουλγαρία, αν οι δύο χώρες δεν έχουν «αισθήματα μειονεξίας» όπως είπε. Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν αρνητική φόρτιση στην Αθήνα και την ελληνική κοινή γνώμη. Από χθες το απόγευμα βρίσκεται σε περιοδεία στη Θράκη, όπου έτυχε θερμής και εντυπωσιακής υποδοχής από τους ακραίους μειονοτικούς.

    Τον κύριο λόγο για το ταξίδι του κ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα αποτελεί η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, στα τέλη Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο ο Τούρκος αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε καριέρα στην Τουρκία ως επικεφαλής του Συλλόγου «Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» και είναι αρμόδιος για τους Τούρκους στο εξωτερικό εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να δημιουργήσει εντυπώσεις με μια διήμερη περιοδεία στη Θράκη και πλήθος συναντήσεων με τα ακραία στοιχεία της μειονότητας.

    ‘Εχοντας εικόνα του προγράμματός του, το οποίο συμπεριελάμβανε συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων και ενώσεων της μειονότητας που αυτοχαρακτηρίζονται ως «τουρκικοί», η Αθήνα προτίμησε να υποβαθμίσει την επικοινωνιακή απήχηση της επίσκεψης. Ούτως ή άλλως όλα τα σοβαρά ζητήματα θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη Ερντογάν και το Μαξίμου δεν ήθελε η Τουρκία να προκαταλάβει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτήν την ατζέντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σάρλης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι κούκλες και ένα κομμωτήριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης η Βίκυ Σταμάτη και η Αρετή Τσοχατζοπούλου



    ΣΧΟΛΙΑ