• Top Stories

    Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών στην κεντροαριστερά

    • NewsRoom


    Οι σημερινές εκλογές για τη νέα ηγεσία της κεντροαριστεράς, θα κρίνουν ποιοι δυο θα μετάσχουν στην τελική αναμέτρηση για τον ηγέτη της παράταξης. Από τους 9 υποψήφιους, οι 7 θα αποχαιρετήσουν την κούρσα και τα όνειρά τους να είναι αυτοί που θα δώσουν το προσωπικό τους στίγμα στις εξελίξεις στο χώρο.

    Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα χαμένος από τη σημερινή ψηφοφορία, αν και δεν μετέχει στη σχετική διαδικασία: Είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ίσως μάλιστα αυτός έχει να χάσει από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά περισσότερα από όσα έχουν να χάσουν οι 7 υποψήφιοι που θα αποκλειστούν σήμερα από τον επόμενο γύρο.

    Η στρατηγική Τσίπρα είναι πλέον φανερή σε όσους παρακολουθούν τα πολιτικά μας πράγματα: Από τη μια μεριά έχει υιοθετήσει πλήρως το πρόγραμμα των δανειστών για οριζόντιες περικοπές, περαιτέρω λιτότητα και συνεχή, όπως και συνειδητή καθ’ ομολογίαν των υπουργών του, επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, κι από την άλλη επιδιώκει να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία μέσα από την όξυνση του πολιτικού κλίματος και την αναβίωση του διλήμματος “δεξιά ή αριστερά”.

    Τι προσπαθεί με αυτή τη στρατηγική ο κ. Τσίπρας; Να εμποδίσει δεξαμενές πολιτών που έχουν απομακρυνθεί από την κυβερνητική πολιτική, να αποφασίσουν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες δείχνουν απευθείας μετακίνηση πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία. Άλλοι -κι αυτοί είναι οι περισσότεροι- επιλέγουν προς το παρόν την απόσταση από την πολιτική ταύτιση με τον ένα ή τον άλλο, ώστε να δουν με πιο ψύχραιμο μάτι τις εξελίξεις και να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν αργότερα. Κι αυτό το εύρημα είναι κοινός τόπος στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

    Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων μπορεί να πειστεί να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Τσίπρας αναδεικνύει ζητήματα που οξύνουν τη διαφορά δεξιάς- αριστερά. Θεωρεί, και ευλόγως, ότι τα αντιδεξιά τμήματα των πολιτών που παραμένουν αναποφάσιστοι, πολύ δύσκολα θα πάνε στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Άρα, έχει ο ίδιος πολλές πιθανότητες να τα επαναφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτή η στρατηγική Τσίπρα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής της νέας ηγεσίας του χώρου αυτού, οι πολίτες που ήταν και παραμένουν αντιδεξιοί, δηλαδή δυσκολεύονται να ψηφίσουν τη νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, αλλά παράλληλα έχουν πάρει αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν, πλέον, μια λύση για τη ψήφο τους: Το νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

    Μάλιστα, αυτή η επιλογή τους ενδυναμώνεται από τη στρατηγική Τσίπρα για ανάδειξη των μεγάλων διαφορών δεξιάς και αριστεράς. Τώρα, πλέον, οι αντιδεξιοί ψηφοφόροι που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλουν να στηρίξουν εκλογικά την κεντροδεξιά, έχουν μια πειστική εναλλακτική λύση. Την κεντροαριστερά.

    Η διαπίστωση ότι οι πολίτες θεωρούν το νέο φορέα πειστική εναλλακτική λύση, κι όχι ένα ξεπεσμένο πολιτικό κόμμα του παρελθόντος, όπως το ΠΑΣΟΚ, προκύπτει από το μέγεθος της συμμετοχής. Επιφανή στελέχη της κεντροαριστεράς έλεγαν όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι θα ήταν ευχαριστημένοι εάν η ψηφοφορία φτάσει τους 150- 170 χιλιάδες πολίτες. Στις 17.43 το απόγευμα της Κυριακής, κι ενώ στην Αθήνα οι κάλπες θα είναι ανοικτές τουλάχιστον ως τις 21.00, οι πολίτες που ψήφισαν είχαν φτάσει τις 167.000. Ένα τέταρτο αργότερα, είχαν ξεπεράσει τις 170.000.

    Πρόσθετο στοιχείο που επιβαρύνει τις προοπτικές Τσίπρα, είναι ότι η λύση της κεντροαριστεράς, προκύπτει ως πειστική εναλλακτική, ανεξαρτήτως του ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί στην ηγεσία του. Η σημερινή δυναμική της πολιτικής βάσης της κεντροαριστεράς, που προσέρχεται μαζικά στις κάλπες, δείχνει ότι δεν ταυτίζεται η εκλογή του α ή του β προσώπου με την ενδυνάμωση του χώρου αυτού. Με άλλα λόγια, το πολιτικό αίτημα για αναβίωση της κεντροαριστεράς, που είναι εκκωφαντικό από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ξεπερνά τα πρόσωπα.

    Έτσι, ο κύριος Τσίπρας πρέπει να αντιμετωπίσει το παράδοξο η δική του στρατηγική, να ωφελεί άλλον πολιτικό χώρο, όχι τον δικό του. Κι όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πολιτικά μας πράγματα, θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους του πρωθυπουργού.

    Μένει να δούμε τον τελικό αριθμό των ψηφισάντων, την κατανομή των ψήφων ανάμεσα στους υποψηφίους και τις συμμαχίες των δυο επικρατεστέρων ενόψει του δεύτερου γύρου. Όλα αυτά, όμως, δεν αναιρούν το συμπέρασμα, ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει έναν μεγάλο χαμένο: Τον Αλέξη Τσίπρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιώτης Λαφαζάνης: Φαρσοκωμωδία και παρακμή η εκλογική διαδικασία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος από τις κάλπες: Ευκαιρία η δημοκρατική παράταξη να γίνει υπεύθυνη δύναμη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γεννηματά: «’Oλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή



    ΣΧΟΛΙΑ