• Top Stories

    «Μπορεί να μην τον είδα, αλλά πιστεύω πως αυτός τις δηλητηρίασε»

    • Contributor
    Siemens


    «Μολονότι δεν είδα τίποτε με τα μάτια μου, ναι πιστεύω ότι ήταν ο κατηγορούμενος». Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με την κατάθεση της μητέρας και κόρης των δύο θυμάτων από δηλητηρίαση με αρσενικό, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η δίκη του πανεπιστημιακού γεωλόγου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα, πολλές φορές κλαίγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητά της για την ενοχή του γαμπρού της, όμως πολλές φορές τόνισε ότι η ίδια δεν είδε τίποτε.

    Οι δύο γυναίκες, 32 και 85 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο 2013 μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» και αργότερα αποκαλύφτηκε ότι είχαν δηλητηριαστεί από τριοξείδιο του αρσενικού, όπως αναφέρεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται όταν τα ευρήματα από τις μετά θάνατον τοξικολογικές εξετάσεις οδήγησαν στην ύπαρξη βαρέων μετάλλων και μάλιστα χρειάστηκε να γίνει εκταφή για την περαιτέρω εξέταση.

    Το κατηγορητήριο αποδίδει στον σύζυγο της 32χρονης και ήδη προφυλακισμένο πανεπιστημιακό ότι αυτός δηλητηρίασε τις δύο γυναίκες, έχοντας ως στόχο τη γυναίκα του, επειδή την ίδια περίοδο είχε εξωσυζυγική σχέση με φοιτήτριά του και ήθελε να βγάλει από τη μέση την 32χρονη για να κρατήσει την κόρη που είχαν. Αυτό είναι το κίνητρο που του αποδίδει το βούλευμα. Η ηλικιωμένη, όπως κατηγορείται ο 45χρονος πανεπιστημιακός, δηλητηριάστηκε για να ισχυροποιηθεί η άποψή του πως πρόκειται για «ατύχημα» και ότι προσλήφθηκαν από αρσενικό μέσω του δικτύου ύδρευσης ή από ποντικοφάρμακο που υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούσε η ηλικιωμένη. Επικαλείται μάλιστα και εξετάσεις που έκανε λίγες ημέρες μετά τους δύο θανάτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των οποίων ο ίδιος και η κόρη του είχαν επίσης προσβληθεί από αρσενικό και μάλιστα έκαναν θεραπεία απομετάλλωσης.

    Μάνα και κόρη των δύο θυμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια των απαντήσεων που έδινε στο δικαστήριο δεν είπε τη λέξη «δολοφονία», ούτε τη λέξη «αρσενικό», μέχρι να προκληθεί να απαντήσει σχετικά με αυτό από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής. «Ναι, πιστεύω αυτός είναι», απάντησε στην ερώτηση εάν ο κατηγορούμενος είναι ο δολοφόνος. Σε όλη την κατάθεση περιέγραψε τί ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της εσπευσμένης εισαγωγής της κόρης της στο νοσοκομείο, όπου μετά την εισαγωγή της δύο φορές στην Εντατική κατέληξε. Πάντως με τα μελανότερα χρώματα μίλησε για τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου γαμπρού της. «Ήταν ξένος μέσα στο νοσοκομείο. Δεν σκέφτηκε να μου πεί ούτε μία φορά να μείνει το βράδυ με τη γυναίκα του», ανέφερε. «Δύο ημέρες μετά την κηδεία ήρθε και μου είπε ότι θα κάνει αποποίηση κληρονομιάς», συμπλήρωσε.

    Ο κατηγορούμενος καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης σχολίαζε χαμηλόφωνα κάποιες από τις φράσεις της πρώην πεθεράς του, χωρίς όμως να αντιδρά έντονα.

    Η δίκη αναμένεται να αποκτήσει ενδιαφέρον με τις καταθέσεις των επιστημόνων και πώς έφτασαν στον εντοπισμό του αρσενικού, που θ’ ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Αυτό παρατηρήθηκε και από τις ερωτήσεις που υπέβαλε στη μάρτυρα η εισαγγελέας της έδρας Εμμανουέλα Κετσιατζή διερευνώντας τη στάση των γιατρών σχετικά με τα συμπτώματα που είχαν στο νοσοκομείο εγγονή και γιαγιά και την αντιμετώπισή τους. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε η μάρτυρας για τις απαντήσεις των γιατρών του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Για την κόρη μου στην αρχή έλεγαν ότι είναι λευχαιμία, μετά λύκος, μετά καρκίνος των ωοθηκών και στο τέλος ένα νευρολογικό αυτοάνοσο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αρχίζει η δίκη για το θρίλερ με τη δηλητηρίαση γιαγιάς και εγγονής με αρσενικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Υπάτιος Πατμάνογλου: Έγινε νονός για πρώτη φορά- Το μήνυμά του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έφυγε από την ζωή ένα από τα κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ