• Top Stories

    Κομισιόν: «Βλέπει» εμφύλιο στην Ισπανία λόγω της Καταλονίας

    • NewsRoom

    Φωτογραφία: Pablo_Iglesias_/Twitter


    Βρισκόμαστε προ των πυλών ενός εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία, καθώς κλιμακώνεται η κρίση με την Καταλονία, υπογράμμισε κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ.

    Στη σημαίνουσα παρέμβασή του ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Έτινγκερ, προειδοποίησε ότι η κλιμακούμενη διαμάχη Μαδρίτης-Βαρκελώνης για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που προωθούν οι αυτονομιστές κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πρώτη εδώ και δεκαετίες ένοπλη σύρραξη στη Δυτική Ευρώπη.

    Παρά την απροθυμία της Ε.Ε. να εμπλακεί στην κόντρα ο Γερμανός επίτροπος και σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ, πολύ ανησυχητική». «Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος καταμεσής της Ευρώπης. Να ελπίζουμε μόνον να ανοίξει σύντομα ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο όρος «εμφύλιος πόλεμος» φέρνει στο μυαλό τον εφιάλτη που βίωσε η Ισπανία, στην αιματηρή εμφύλια σύρραξη από το 1936-1939.

    Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο ο Έτινγκερ επέμεινε πάντως ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να παρέμβει στη διαμάχη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λούις ντε Γκίντος: Αν οι ριζοσπάστες Καταλανοί προχωρήσουν στα σχέδιά τους η απάντησή μας θα είναι πολύ καθαρή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Έξι στου δέκα Ισπανούς στηρίζουν το βασιλιά Φελίπε στο διάγγελμά του για την Καταλονία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έτοιμη να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της η Καταλονία την προσεχή Δευτέρα



    ΣΧΟΛΙΑ