• Top Stories

    Καμμένος σε ΝΔ: Εκπρόσωπος και όχι μεσάζων ο Β. Παπαδόπουλος

    • NewsRoom


    Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την υπόθεση πώλησης αεροπορικών βομβών στην Σαουδική Αραβία και τον ρόλο του Βασίλειου Παπαδόπουλου σε αυτή έδωσε ο Πάνος Καμμένος.

    Στην απάντησή του, ο κ. Καμμένος υποστηρίζει πως η συμφωνία είναι διακρατική και πως ο Β. Παπαδόπουλος δεν λειτούργησε ως μεσάζων αλλά ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

    «Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική, ενεκρίθη δε με τις προβλέψεις των όρων της και από τη Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι λόγοι για τους οποίους προβήκαμε στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας αναλύθηκαν διεξοδικά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της ΒτΕ όπου και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων» αναφέρει ο κ. Καμμένος, υποστηρίζοντας πως «ως εκ τούτου, δεν ευσταθούν τα περί πολιτικής ευθύνης ενώ γνωρίζετε ότι δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων, όπως διατείνεστε στην ερώτησή σας, πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυµεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εµάς, εφ’ όσον έχει διαπιστωμένα την σχετική εξουσιοδότηση.Εν προκειμένω, δεν υπεγράφη συµφωνία µε κανέναν μεσάζοντα. Η συµφωνία υπεγράφη µε νόµιµα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ).»

    Μάλιστα ο  κ. Καμμένος υποστηρίζει πως η γνησιότητα της εξουσιοδότησης που ορίζει ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας τον Βασίλειο Παπαδόπουλο επιβεβαιώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Καμμένος αναφέρεται και στην περίπτωση της κόντρας με τον ταξίαρχο Γενικής Διευθύνσεως Εξοπλισμών   που έκανε την αποκάλυψη του θέματος. Όπως αναφέρει:  «Σε ό,τι αφορά τόσο στον ανώτατο Αξιωματικό του Στρατού Ξηράς όσο και στον ανώτερο Αξιωματικό της Π.Α., εκτιμήθηκε ότι αυτοί προέβησαν σε ενέργειες, πέραν των προβλεπομένων, οι οποίες παραβίασαν την τήρηση εμπιστευτικότητας για την εν λόγω Διακρατική Συμφωνία παρά την σαφή και ρητή διαταγή της ηγεσίας.Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υπήρξε ουδεμία προσβλητική συμπεριφορά και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες, από το θεσμικό πλαίσιο των Ένοπλων Δυνάμεων, διαδικασίες.Επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Ανώτατος Αξιωματικός δεν ετέθη σε διαθεσιμότητα αλλά μετατέθηκε από τη ΓΔΑΕΕ, όπου υπηρετούσε».

    Ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί καμία ποσότητα πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην απάντησή του, μέχρι σήμερα η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ανοίξει ανέγκλητη πίστωση σε τράπεζα προκειμένου να μεταφερθεί το τίμημα από την πώληση του αμυντικού υλικού. Η συμφωνία εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον Βασίλειο Παπαδόπουλο υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017, όμως οι αγοραστές δεν άνοιξαν ανέγκλητη πίστωση εντός 10 ημερών -όπως είχαν υποχρέωση- ούτε έχουν προβεί σε τέτοια κίνηση μέχρι σήμερα.

    Στην απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι η συνολική τιμή πώλησης 300.000 βλημάτων 105mm από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία είναι 66 εκατ. ευρώ (τιμή μονάδος 220 ευρώ). Ο κ. Καμμένος ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανοίγματος ανέγκλητης πίστωσης σε τράπεζα -εκκρεμεί από το Ιούνιο που μας πέρασε- και σημειώνει ότι για τον λόγο αυτό στις 3 Νοεμβρίου 2017 κάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, αποφεύγει όμως να αναφέρει τι συζητήθηκε και ποια είναι η επίσημη απάντηση που έδωσε η πλευρά του Ριάντ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β.Κικίλιας: Ο κ. Καμμένος πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: «Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος οφείλουν άμεσα εξηγήσεις για τον περίεργο μεσάζοντα»



    ΣΧΟΛΙΑ