• Top Stories

    Γερμανία: Σε αδιέξοδο οι διερευνητικές επαφές, πιθανότητα ακόμα και πρόωρων εκλογών

    • NewsRoom
    Άνγκελα Μέρκελ

    Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας


    Σε «θολό τοπίο» έχει μετατρέψει τη γερμανική πολιτική σκηνή η κατάρρευση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στα κόμματα που θα συγκροτούσαν τη λεγόμενη κυβέρνηση «Τζαμάικα».

    Το θετικό σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αφού παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν επτά ολόκληρες εβδομάδες από τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν πέντε εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, η επιδιωκόμενη ταύτιση απόψεων επί της βασικής πολιτικής γραμμής που θα ακολουθείτο δεν υπήρξε ποτέ.

    Η αρχή του τέλους ήταν η διακοπή των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων από την πλευρά του κόμματος των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντντερ. Θίγοντας το ζήτημα της εμπιστοσύνης, ο ίδιος επεσήμανε πως είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο.

    «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών» είπε χαρακτηριστικά.

    Ακολούθησαν δηλώσεις από την Άγκελα Μέρκελ και τον εταίρο της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η μεν καγκελάριος από την πλευρά της αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας πως υπήρχαν περιθώρια κοινής πολιτικής πλεύσης με τους Πρασίνους, ο δε Ζεεχόφερ ανέφερε με τη σειρά του ότι η συνεννόηση με τα άλλα κόμματα δεν ήταν ουτοπική.

    Τα βέλη της προς του Φιλελεύθερους έριξε η πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρτ, για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ο Τζεμ Έζντεμιρ, συγκεκριμένα, τόνισε πως ο πρόεδρός τους, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τις διερευνητικές το βράδυ.

    Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως οι παραπάνω εξελίξεις εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

    Υπό αυτές τις συνθήκες τρεις είναι οι πιθανοί δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η Άγκελα Μέρκελ. Πρώτον, η προσπάθεια να προσεγγίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μάρτιν Σουλτς, το οποίο ωστόσο μετά τη συντριβή του στις εκλογές έχει ξεκαθαρίσει πως προτιμά να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Το δεύτερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι όμως θα δώσουν ψήφο ανοχής. Τέλος, αν δεν πετύχει ούτε αυτό, η μόνη λύση είναι οι πρόωρες εκλογές.

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λοιπόν, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα μεταβεί η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: FAZ: Ερχονται νέες εκλογές στην Γερμανία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτική κρίση στη Γερμανία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το Κοινωνικό Μέρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ