• Top Stories

    Αρχίζει η δίκη για το θρίλερ με τη δηλητηρίαση γιαγιάς και εγγονής με αρσενικό


    «Μεθόδευσε τη θανάτωση της συζύγου του δια της μεθόδου πρόκλησης χρόνιας δηλητηρίασης με τριοξείδιο του αρσενικού, ώστε να μην γίνει αντιληπτός. Παρέμεινε απαθής και άσπλαχνος και όταν κινδύνεψε το σχέδιό του να αποτύχει, επέμεινε και της προκάλεσε πλέον, με τη χορήγηση μεγαλύτερης δόσης της ουσίας, οξεία δηλητηρίαση, ώστε να βεβαιωθεί για το αναπόφευκτο του θανάτου της».

    Σε απόσπασμα σεναρίου από ταινία θρίλερ με πρωταγωνιστή serial killer, παραπέμπουν όσα αναφέρονται στις 22 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση – μυστήριο του θανάτου εγγονής και γιαγιάς, 32 και 86 χρόνων, μέσα σε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Οι δύο γυναίκες δηλητηριάστηκαν από αρσενικό και απέναντι στη δικαιοσύνη βρίσκεται ο ήδη προφυλακισμένος πανεπιστημιακός του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., που ήταν σύζυγος της 32χρονης. Αύριο το πρωί, στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης αρχίζει η δίκη του για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή.

    Όλα δείχνουν πως η δίκη του γεωλόγου, θα εξελιχθεί σε δικαστικό θρίλερ με τις δύο πλευρές, πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, να κινούνται σε λεπτομέρειες για να αποδείξουν τι ακριβώς συνέβαινε επί έξι μήνες στο σπίτι του ζευγαριού και των συγγενών της άτυχης 32χρονης. Εκτελέστηκε ένα σατανικό σχέδιο με εμπνευστή και αυτουργό τον κατηγορούμενο για να σκοτώσει τη σύζυγό του και να μείνει με τη νεαρή ερωμένη του κρατώντας και το παιδί του, ή οι γυναίκες δηλητηριάστηκαν από το μολυσμένο νερό του εξοχικού τους, όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος;

    Νομικοί παραδέχονταν πως η δίκη θα κριθεί από τις λεπτές επιστημονικές ισορροπίες που θα προκριθούν στην ακροαματική διαδικασία. Της Νομικής και της Ιατρικής επιστήμης. Η πλευρά της οικογένειας των θυμάτων, η πολιτική αγωγή, θεωρεί πως τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι ισχυρά να οδηγήσουν στην καταδίκη του κατηγορούμενου. Άλλωστε η επιμονή των γονιών της κοπέλας ήταν αυτή που αποκάλυψε την αιτία θανάτου τους, σε μία πρωτοφανή για τα σύγχρονα αστυνομικά χρονικά υπόθεση. Από την άλλη η υπεράσπιση θα προβάλει στοιχεία που αφορούν προσβολή του κατηγορούμενου και του ανήλικου παιδιού του από αρσενικό. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να αποδοθεί ο θάνατος των δύο γυναικών σε μαζική δηλητηρίαση από το δίκτυο ύδρευσης, επομένως σε «ατύχημα».

    Οι δύο γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα στην ίδια εβδομάδα, τον Αύγουστο του 2013 και από τότε τα δύο περιστατικά είχαν προκαλέσει προβληματισμό στους γιατρούς του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», όπου είχαν νοσηλευτεί. Πρώτα έχασε τη ζωή της η ηλικιωμένη, που νοσηλεύτηκε σχετικά μικρό διάστημα, και λίγες ημέρες αργότερα η 32χρονη εγγονή της, μητέρα ενός κοριτσιού, η οποία όμως είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο νωρίτερα από τη γιαγιά της και οι γιατροί προσπαθούσαν επί μέρες να τη θεραπεύσουν, χωρίς τελικά αποτέλεσμα. Τα ευρήματα του θανάτου της 32χρονης ήταν αυτά που οδήγησαν στην αιτία της δηλητηρίασης. Μόνο που στις εξετάσεις αναφερόταν ως αιτία η δηλητηρίαση από… κάδμιο. Αυτή η αιτία θεωρείται λανθασμένη στο παραπεμπτικό βούλευμα, που επικαλείται μεταγενέστερες εξετάσεις. Ήταν όμως αρκετό να καθυστερήσουν τις έρευνες.

    Οι γονείς της άτυχης γυναίκας δεν πείστηκαν πως μέσα σε μία εβδομάδα έχασαν έτσι τυχαία τους δύο ανθρώπους τους. Έβλεπαν την κόρη τους να μπαινοβγαίνει στην εντατική μονάδα, να βελτιώνεται η κατάστασή της και μετά πάλι να επιδεινώνεται, μέχρι που υπέκυψε. Οι υποψίες τους και η μήνυση που κατέθεσαν, ήταν αυτά που οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να διατάξουν την εκταφή της ηλικιωμένης για να επιβεβαιωθεί πως και εκείνη έχασε τη ζωή της από δηλητηρίαση. Η εμπλοκή του τμήματος ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης έδωσε έκταση στην έρευνα. Ακολούθησε ένα ανακριτικό θρίλερ με τον κατηγορούμενο πανεπιστημιακό να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και να απολογείται σε… δόσεις, μέχρι που προφυλακίστηκε, παρά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.

    Το κατηγορητήριο πάντως καταλήγει ότι ο πανεπιστημιακός σχεδίασε τον θάνατο της συζύγου του δηλητηριάζοντάς την με διαδοχική χορήγηση αρσενικού ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο, όταν νοσηλευόταν, μέχρι που έχασε τη ζωή της. Στόχος του, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν να τη βγάλει από τη μέση, να διατηρήσει την επιμέλεια του παιδιού τους ο ίδιος και να ζήσει μαζί με την ερωμένη φοιτήτριά του. Αναφορικά με τη γιαγιά της συζύγου του, συμπεραίνεται πως και αυτή δηλητηριάστηκε με τον ίδιο τρόπο, απλώς υπέκυψε ταχύτερα λόγω ηλικίας, για να ενισχυθεί το σχέδιο περί «ατυχήματος» από το αρσενικό του δικτύου ύδρευσης.

    Τα κλειδιά

    Στη δίκη που αρχίζει σήμερα με πρώτη μάρτυρα τη μητέρα της 32χρονης, αναμένεται ν’ αρχίσει όλη η ανάλυση των στοιχείων που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο γυναίκες δηλητηριάστηκαν με αρσενικό. Βασικό κλειδί για την έκβαση της υπόθεσης θεωρείται η στάση του κατηγορούμενου, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε σχέση. Όμως το βαρύ εις βάρος του κατηγορητήριο, επιχειρεί να ανατρέψει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του.

    Συγκεκριμένα, η άποψή του πως και ο ίδιος και το παιδί του βρέθηκαν με ποσότητες αρσενικού στους οργανισμούς τους, σύμφωνα με το βούλευμα, καταρρίπτονται από την άποψη πως εάν ευθυνόταν το δίκτυο της Νέας Καλλικράτειας, όπου είχαν το εξοχικό τους, τότε θ’ αντιμετώπιζαν πρόβλημα και οι άλλοι κάτοικοι. Στον περιορισμό της μόλυνσης από μία μόνον βρύση, η ίδια άποψη επικεντρώνεται στους γονείς της 32χρονης που επίσης τη χρησιμοποιούσαν όμως δεν δηλητηριάστηκαν.

    Ο ισχυρισμός του πως ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση στη σύζυγό του όταν νοσηλευόταν στην Εντατική και ειδικά όταν της χορηγήθηκε σπιτικό φαγητό, που φαίνεται πως περιείχε τη μοιραία ποσότητα του δηλητηρίου, αντικρούεται από το βούλευμα με την άποψη πως έμεινε αρκετά μόνος με τη γυναίκα του στο νοσοκομείο. «Ο κατηγορούμενος ο οποίος επισκεπτόταν τη σύζυγό του στο νοσοκομείο τις μεσημβρινές ώρες, έμενε μόνος του μαζί της καθώς η μητέρα της από διακριτικότητας απομακρυνόταν. Της έδινε ο ίδιος νερό – επιμένοντας μάλιστα σε αυτό – και βρήκε την ευκαιρία να της χορηγήσει νερό στο οποίο είχε διαλύσει ποσότητα αρσενικού», σημειώνεται στο βούλευμα σε ένα σημείο, ενώ σε άλλο για την εντατική αναφέρεται: «Βρήκε την ευκαιρία να της χορηγήσει το αρσενικό ώστε μάλιστα να θεωρηθεί όταν θα ανακαλύπτονταν ότι περιέχονταν στις τροφές που παρασκεύαζε η οικογένειά της».

    Η χορήγηση διαλυμένης ποσότητας αρσενικού σε νερό ή σε φαγητό, εξακολουθεί να αποτελεί μία εικασία και για το δικαστικό συμβούλιο που αποφάσισε την παραπομπή του σε δίκη. «Πρόκειται για εκτίμηση και πρέπει να αποδειχτεί πώς αυτό γινόταν», έλεγαν πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την έρευνα και εξακολουθούν να θεωρούν «δύσκολη» τη μυστηριώδη υπόθεση. Άλλωστε και οι επιστήμονες τοξικολόγοι και γιατροί που έχουν κληθεί να καταθέσουν, θα έχουν ξεχωριστή θέση στη διαλεύκανση του μυστηρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη ΓΑΔΑ 3 ύποπτοι ως ηθικοί αυτουργοί για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μυστήριο» με τον Γιάννη Μουζάλα: Υπέβαλε ή όχι την παραίτησή του;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φραγκίσκος Λεμονής (τέως Καλογήρου): Ο πλειστηριασμός της μεζονέτας του και η νέα ζωή

     



    ΣΧΟΛΙΑ