• Top Stories

    Άλπεις και αραβική έρημος τα χρυσωρυχεία των μισθών

    • NewsRoom
    Ελβετία


    Με την απόφαση να μετακομίσει κάποιος στην Ελβετία των ιδιωτικών τραπεζών, των traders εμπορευμάτων και των φαρμακευτικών εταιρειών, αυτομάτως κερδίζει πάνω απο 193.000 δολάρια ετησίως. Πετυχαίνουν με αυτόν τον τρόπο μία αύξηση της τάξεως του 54% από όσα θα κέρδιζε εάν αποφάσιζε να παραμείνει στην πατρίδα του, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της HSBC.

    Το παραπάνω ποσοστό ξεπερνά μόνο το ποσοστό 58% που απολαμβάνουν οι εκπατρισμένοι εργαζόμενοι που μετεγκαθίστανται στη Σαουδική Αραβία, αμειβόμενοι με πετροδόλαρα.

    Ελβετία

    Η Ελβετία έρχεται πρώτη στη συγκεκριμένη έρευνα της HSBC που μετρά τόσο τις οικονομικές απολαβές, όσο και το χτίσιμο της καριέρας ενός ξένου σε μια άλλη οικονομία, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Σχεδόν 8 στους 10 συμμετέχοντες είπαν πως είχαν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα μετά τη μετεγκατάστασή τους στην πατρίδα της Credit Suisse, της Roche Holding και της Mercuria Energy Group.

     

    «Η Ελβετία ήταν ανέκαθεν ψηλά στην κατάταξη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά», αναφέρει ο Dean Blackburn, επικεφαλής της HSBC Expat. «Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι σε πλήρη απασχόληση με βελτιωμένες προοπτικές για μελλοντικά κέρδη. Οι ξένοι της Ελβετίας συγκαταλέγονται σε αυτούς που δηλώνουν οι πλέον σίγουροι για την τοπική οικονομία.».

    Όμως στην κατάταξη δεν μετράει μόνο το χρήμα, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η ποιότητα ζωής.

    Η Νορβηγία και η Γερμανία βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση ακολουθούμενες από τη Σιγκαπούρη, η οποία ξεπέρασε τις συνολικές επιδόσεις των χωρών για τρίτο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της HSBC Expat Explorer.

    Η πόλη-κράτος, όπου οι αλλοδαποί αποτελούν το 60% του πληθυσμού, βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη λόγω της καλής της βαθμολογίας στην αποκόμιση εμπειριών και στις καλές συνθήκες γα την οικογένεια. Ο πρώτος παράγοντας μετρά την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση με τους ντόπιους και την ευκολία εξεύρεσης στέγης, ενώ ο τελευταίος αφορά την κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών.

    Ελβετία2

    Ακριβώς εξαιτίας αυτών των κατηγοριών η Ελβετία υποχώρησε στην 11η θέση της κατάταξης.

    Ενώ και η χώρα με τα χιονοδρομικά κέντρα βαθμολογείται καλά για τον τρόπο ζωής, βγήκε 36η στην ευκολία της ενσωμάτωσης με τους ντόπιους και την χτίσιμο κοινωνικών σχέσεων.

    Ομοίως, η χώρα με τους πάνω από 2 εκατομμύρια αλλοδαπούς κατοίκους θεωρείται καλός τόπος για την ανατροφή των παιδιών, αλλά βγήκε μόλις 44η σε σύνολο 46, στην κατηγορία κοινωνική ζωή και αποδοχή από τους ντόπιους.

    Οι κατηγορίες αυτές μείωσαν και τη θέση της Σαουδικής Αραβίας στο Νο40 της συνολικής κατάταξης, ακριβώς πάνω από την Κίνα, με την Αίγυπτο να σημειώνει άνοδο.

    Πάντως, οι ισχυρές οικονομικές απολαβές των μεταναστών που ζουν στο βασίλειο της ερήμου αντισταθμίζονται από την αδυναμία της σαουδαραβικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιβράδυνση από το ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολιτιστικές διαφορές με τη Δύση για να προσελκύσει περισσότερους ξένους εργαζόμενους καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται τη δημιουργία περιοχών όπου επιτρέπονται κάποιες αλλότριες συμπεριφορές, δήλωσε ο Blankfein.

    Σε γενικές γραμμές, η μετακίνηση κάποιου στο εξωτερικό είναι οικονομικά ικανοποιητική, καθώς οι μετανάστες αυξάνουν το εισόδημά τους κατά μέσο όρο 25%, σύμφωνα με την έρευνα της HSBC όπου συμμετείχαν πάνω από 27.500 ανθρώπους από 159 χώρες.

    «Από το να αγοράσουν δικό τους σπίτι μέχρι να φτάσουν στο κατώφλι στης συνταξιοδότησης, οι μετανάστες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους ζωής πιο γρήγορα», δήλωσε ο Blackburn.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόλλιας: Οι τράπεζες πρέπει να απεγκλωβιστούν από το βαρίδι των κόκκινων δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Τα κλειδιά και οι προκλήσεις για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Εκδίδει καλυμμένο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ-Χρηματοδότηση 700 εκατ. σε ΜμΕ

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ