• Top Stories

    «Κληρώνει» σήμερα για το ιστορικό ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια

    • NewsRoom


    Σε επαναληπτικό ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό προχωρά σήμερα η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για το ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας. Ο πλειοδοτικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μια φάση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠ.ΕΘ.Α./YΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ , με ώρα έναρξης στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 12:00.

    Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα σαράντα χρόνια. Σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας, η τιμή εκκίνησης ανέρχεται στις 336 χιλ. ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα, δηλαδή 28 χιλ. ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα. Εκτός αυτού, ο μισθωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να επενδύσει τουλάχιστον πέντε εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου. Όπως διευκρινίζεται, το κόστος της επένδυσης δεν αφορά σε δαπάνες για την εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά σε εργασίες ανακατασκευής, διαρρύθμισης ανακαίνισης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση ή την αντικατάσταση του μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και μηχανικού εξοπλισμού του μισθίου κλπ.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού, τη δεύτερη δεκαετία της μίσθωσης και κάθε δέκα χρόνια θα πρέπει να γίνει επιπλέον επένδυση ύψους ενός εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και συντήρηση του μισθίου.

    Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 9.392 τ.μ., είναι αντικειμενικής αξίας 6,24 εκατ. ευρώ και αποτελείται από το πρώην οκταόροφο ξενοδοχείο La Mirage, το κατάστημα του ισογείου ορόφου με πρόσοψη επί της οδού Κοτοπούλη 3 και το κατάστημα του ισογείου ορόφου συνεχόμενο του ανωτέρω και στο βάθος αυτού, με είσοδο/έξοδο επί της στοάς του κτιρίου.

    Το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό από το 2008, με το λουκέτο να αποδίδεται στην υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας. To 2012 είχε προταθεί από τους τότε υπουργούς Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο να μετατραπεί σε φοιτητική εστία, δυναμικότητας 400 κλινών, σχέδιο το οποίο δεν προχώρησε.

    Στις αρχές του φετινού Απριλίου είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη μίσθωση του ακινήτου στο πλαίσιο της απόφασης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς αποτέλεσμα. Εξίσου άγονος κατέστη και ο διαγωνισμός που είχε οριστεί για τις 11 Αυγούστου, παρά το γεγονός πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ξενοδοχειακό χώρο λόγω της ανόδου του Τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό της επενδυτικής κίνησης που καταγράφεται είναι το άνοιγμα του Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη (πρώην Athens Imperial), η πρόσφατη εξαγορά του Athens Ledra στη Λ. Συγγρού και ο διαγωνισμός για την ενοικίαση του εννιαόροφου κτηρίου επί των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου στο Σύνταγμα, όπου στεγαζόταν το King’s Palace, το οποίο ανήκει στο Αλληλοβοηθητικό ταμείο πρόνοιας πρώην εργαζομένων ΑΤΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σελόντα: Σοκ για τους επενδυτές οι θηριώδεις ζημιές των 20 εκατ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα έκπληξη από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: Βγαίνει στις αγορές για 300 εκατ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τούρκοι, Κινέζοι και Ρώσοι επένδυσαν 1,1 δισ. ευρώ σε ακίνητα και πήραν «χρυσή βίζα» 



    ΣΧΟΛΙΑ