• Top Stories

    Συμβιβασμούς για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση «βλέπει» η Citi

    • NewsRoom


    Συμβιβασμούς «βλέπει» η Citi προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η οποία, κατά την ίδια, φαίνεται να είναι μάλλον πιο εύκολη από τις προηγούμενες.

    Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Citi, οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι φιλόδοξοι και η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να διχάζει.

    Η Citi επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε ότι δεν ζητά πρόσθετα μέτρα λιτότητας το 2018, τονίζοντας πως το Ταμείο επιθυμεί την γρήγορη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Οπως αναφέρει, ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα το 2018 και εκτιμά ότι η χώρα θα επιτύχει τον στόχο του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2% του ΑΕΠ.

    Η Citi σημειώνει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τους Ευρωπαίους πιστωτές της στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM για στόχο της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα, από 1,75% το 2017.

    Ο Τόμσεν χαιρέτισε επίσης τη στάση της ΕΚΤ να διεξάγει νέα τεστ αντοχής (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2018, χωρίς να υπάρξει βαθιά και πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) όπως πρότεινε στο παρελθόν το ΔΝΤ.

    Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησαν στη γρήγορη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και στην εντατικοποίηση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Citi.

    Όπως σχολιάζει η Citi, η γ’ αξιολόγηση πλησιάζει και φαίνεται ελαφρώς ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων, ειδικά τα μέτρα λιτότητας, έχουν ήδη νομοθετηθεί.

    Και παρά το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι φιλόδοξοι και η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, η πολιτική προθυμία να σταματήσει η Ελλάδα να εξαρτάται από την επίσημη χρηματοδότηση είναι ισχυρή και αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο για συμβιβασμούς, επισημαίνει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μαύρη τρύπα» 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα το Σεπτέμβριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτοί είναι οι πρώτοι δανειολήπτες που μπαίνουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών



    ΣΧΟΛΙΑ