• Top Stories

    Αφορολόγητο: Νέα μείωση στα 5.636 ευρώ

    • NewsRoom
    Αφορολόγητο


    Άσχημα νέα προκύπτουν από την εκ νέου μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους, αφού μειώνεται στα 1.240 ευρώ η έκπτωση φόρου που είναι στα 1.900 μέχρι στιγμής. Αυτό σημαίνει: Όριο στα 5.636 ευρώ για άγαμους χωρίς παιδιά, που στον ιδιωτικό τομέα θα φορολογείται ακόμη και εκείνος με εισόδημα 404 ευρώ ενώ για τον δημόσιο με 470 ευρώ.

    Η φορολογική επιβάρυνση θα εκτοξευθεί, αναμφίβολα, για τους φορολογούμενους, καθώς ο πρώτος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας είναι 22%. Για παράδειγμα, αυτός που έχει δύο παιδιά και παίρνει 700 ευρώ τον μήνα, δεν πληρώνει 156 φόρο για τις αποδοχές του, αλλά με τη νέα μείωση του αφορολόγητου, θα πληρώσει 816 ευρώ.

    Όσο δραστικά μειώνεται το αφορολόγητο, τόσο γίνεται πιο πιθανό να νομοθετηθεί και ψηφιστεί φυσικά το πακέτο των αντίμετρων 1% του ΑΕΠ, όπου σύμφωνα με την “Ημερησία”, θα περιλαμβάνει:

    • Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20% από 22% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ.
    • Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Για τα εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής από 2,2% που ισχύει σήμερα μηδενίζεται.
    • Μείωση του ΕΝΦΙΑ περίπου κατά 180 εκατ. ευρώ.
    • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 29% στο 26%.

    Αυτά, θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται εάν και μόνο υπάρξει το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Αν το 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 επιτευχθεί, που είναι αυτό που θέλουν όλοι, η μείωση του αφορολόγητου αναβάλλεται για το 2020. Αν όχι, τότε θα ισχύει από πιο νωρίς και θα εφαρμοστεί μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα την πάθουν “διπλά”, αφού αφενός θα μειωθεί η σύνταξή τους και αφετέρου θα αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.

    Με την περικοπή του αφορολόγητου στα 5.636 ευρώ για τους άγαμους, ο πρώτος συντελεστής θα μειωθεί στο 20%, όπως και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μόνο αν επιτευχθεί το πλεόνασμα. Αυτό θα σημαίνει έμμεσο αφορολόγητο αυξανόμενο στα 6.200 ευρώ, στους φορολογούμενους χωρίς παιδιά.

    Πάντως, οι δυσκολίες, ειδικά στους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, είναι και θα είναι πολλές, ακόμα και αν υπολογίσει κανείς τον μηδενισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα της τάξης των 12.000-20.000 ευρώ, όπως λέει ο σχεδιασμός των αντιμέτρων. Εκείνος που παίρνει 10.000 εισόδημα, για παράδειγμα, έχει φόρο εισοδήματος 300 ευρώ και απαλλάσσεται από την έκτακτη εισφορά. Με τη μείωση του αφορολόγητου, ο φόρος πάει στα 960 ευρώ, που σημαίνει αύξηση – βάρος 660 ευρώ. Βέβαια, αν μειωθεί ο συντελεστής στο 20%, ο φόρος διαμορφώνεται στα 760 ευρώ. Τότε δεν θα έχει κανένα όφελος από τον μηδενισμό της έκτακτης εισφοράς για ανω των 12.000 εισοδήματα, που αυτό σημαίνει επιβάρυνση 460 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Προσοχή: Έτσι μπορεί να γίνει υποκλοπή των κωδικών από τα κινητά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο δύσκολος δρόμος για τη «συμφωνία» και τα σχέδια της κυβέρνησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alert από JP Morgan για τις νέες παραγγελίες τάνκερ-θηρίων – Ο ρόλος του Γιάννη Αγγελικούση



    ΣΧΟΛΙΑ