• ΥΓΕΙΑ

    Moderna: Ανακαλεί 3 παρτίδες εμβολίων της στην Ιαπωνία

    • NewsRoom
    ΕΜΑ: Εγκρίθηκε η αναμνηστική δόση με Moderna

    Το εμβόλιο της Moderna (EPA/ABED AL HASHLAMOUN)


    Την ανάκληση τριών παρτίδων του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ιαπωνία ανακοίνωσε η Moderna Ιnc και η ιαπωνική Takeda Pharmaceutical Co Ltd.

    Κατά τη δειγματοληπτική έρευνα στην οποία προχώρησε, η Moderna διαπιστώθηκε ότι ορισμένα φιαλίδια εμβολίου περιείχαν μολυσματικούς παράγοντες από ανοξείδωτο χάλυβα.

    Οι ιαπωνικές αρχές απαγόρευσαν τη χρήση αυτών των παρτίδων εμβολίων της Moderna που περιέχουν συνολικά 1,63 εκατομμύρια δόσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας δήλωσε, με βάση πληροφορίες από τις έρευνες που διεξάγουν οι δύο εταιρείες, ότι δεν πιστεύει πως τα σωματίδια από ανοξείδωτο χάλυβα αυξάνουν τον κίνδυνο για την υγεία.

    Η Takeda έχει αναλάβει τη διανομή του εμβολίου της Moderna στη χώρα. Οι δύο εταιρείες δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους πως πιθανότατα η μόλυνση συνέβη κατά την διάρκεια της παραγωγής.

    Η χορήγηση των επίμαχων δόσεων του εμβολίου απαγορεύθηκε αφού εντοπίστηκαν 39 φιαλίδια που περιείχαν ξένο υλικό. Όλα τα φιαλίδια προέρχονταν από μία μόνο παρτίδα, αλλά για προληπτικούς λόγους απαγορεύθηκε η χρήση και άλλων δύο παρτίδων εμβολίων που παρασκευάστηκαν στην ίδια γραμμή παραγωγής της ισπανικής εταιρείας Rovi.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τρεις παρτίδες εμβολίων είναι οι μόνες που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής, ενώ προστίθεται ότι η Rovi έχει επιθεωρήσει πλήρως τις εγκαταστάσεις παραγωγής της και εφαρμόζει νέες διαδικασίες για να αποφύγει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

    Συνολικά, από τις τρεις παρτίδες εμβολίων έχουν εμβολιαστεί περίπου 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Taro Kono που είναι ο αρμόδιος υπουργός για την εκστρατεία εμβολιασμού της Ιαπωνίας.

    Διαβάστε επίσης

    Ξεκινά η δεύτερη φάση δοκιμών σε φάρμακο της Pfizer κατά της Covid-19



    ΣΧΟΛΙΑ