• Κοινωνία

    Μυτιλήνη: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά – Καίγονται σπίτια

    • NewsRoom
    Τεράστια φωτιά στα Βατερά, στη Μυτιλήνη


    Δασική πυρκαγιά, που πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός.

    Περίπου στη 1 το μεσημέρι, ο άνεμος έσπρωξε τη φωτιά στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών.

    Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

    Κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το stonisi.gr, οι φλόγες «γλύφουν» το πίσω μέρος των επιχειρήσεων των Βατερών έχοντας κάψει σπίτια στο πίσω μέρος τους.

    Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.

    Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

    Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Λίγο μετά τις 12:30 το πρωί, στη θάλασσα των Βατερών στο τμήμα λίγο πριν το παραθαλάσσιο παραλιακό χώρο διασκέδασης “ΑΡΕΝΑ” έφτασε η φωτιά έχοντας μέχρι τώρα κάψει σύμφωνα με το Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, δυο τουλάχιστον σπίτια και με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να σωθεί ένα ξενοδοχείο.

    Συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη εκκένωση του οικισμού τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες.

    Νωρίτερα, δημιουργήθηκαν δύο μέτωπα φωτιάς, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα έξω από τον οικισμό των Βατερών, πίσω από το ξενοδοχείο «ΕΙΡΗΝΗ».

    «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια. Η εκκένωση συνεχίζεται..», δήλωσε στο stonisi.gr ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

    Αναφορές κάνουν λόγο και για δυο οικίες που έχουν καεί.

    Πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές, επιχειρούν στην περιοχή, ενώ η φωτιά κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από τις Αρχές της Πυροσβεστικής.

    Φωτιά στη Μυτιλήνη
    Από τη φωτιά στη Μυτιλήνη Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λίγο πριν της 11, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολίχνιτο.

    Σε επικοινωνία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ζητήθηκε η αποστολή περισσότερων εναέρων μέσων.

    Στα μέτωπα εκτός από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν τα τρία δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα που εδρεύουν στη Λέσβο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από τη βόρεια Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πύρινη κόλαση στον Έβρο: Μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς



    ΣΧΟΛΙΑ