• Top Stories

    Με Turkish Stream στην ατζέντα ο Τσίπρας βλέπει Πούτιν

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Το λιώσιμο των πάγων στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, μετά το διπλωματικό θρίλερ του καλοκαιριού, θα επιχειρήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η Αθήνα ευελπιστεί πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στην παγωμένη Μόσχα, μετά και την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, θα αναθερμάνει τις σχέσεις και θα διαλύσει τα σύννεφα.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το μείζον για τη Ρωσία θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τα ενεργειακά θέματα με αιχμή την επέκταση του αγωγού Turkish Stream. Για το ζήτημα προϊδέασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ρωσική εκπομπή «Formula of Power»: «Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream.

    » Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην ΕΕ. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Έχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα» είπε ο κ. Τσίπρας.

    Συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική και μέσα στα πλαίσια που εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει όλοι να συμφωνούμε, στα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Στο «ραντεβού» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο θα συζητηθεί επίσης η Συμφωνία των Πρεσπών, το Κυπριακό και η σημασία του ρόλου της Ρωσίας υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποκλιμάκωση της έντασης στην Μαύρη Θάλασσα, όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι Ελληνικής καταγωγής.

    Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκινάει σήμερα το πρωί με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Ακολουθεί (10:30-11:30), συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Αμέσως μετά (12:00-12:30) ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,  στο Κρεμλίνο και γεύμα εργασίας. Το μεσημέρι (13:45-14:00) θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες

    Αργότερα (14:00-14:30) Τσίπρας – Πούτιν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλέξης Τσίπρας: «Κατάκτηση να με δέχονται οι ξένοι ηγέτες χωρίς να φοράω γραβάτα»!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: Να συνεργαστούμε με Ρωσία για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ