Ροή Ειδήσεων

Με 8 ντοκιμαντέρ η COSMOTE TV στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Η COSMOTE TV, μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στηρίζει για ακόμη μία χρονιά το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο «ανοίγει» τις πόρτες του σήμερα, Παρασκευή 1η Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Ολύμπιον. Φέτος, στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 31 μικρού μήκους και 50 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ενώ η COSMOTE TV συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα με 8 ντοκιμαντέρ, παραγωγής ή συμπαραγωγής της.

Τα ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV,  θα προβληθούν σε διαφορετικές ενότητες του θεσμού.

Στην ενότητα «Μνήμη/Ιστορία» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε» του Αλέξανδρου Παπαηλιού το οποίο σκιαγραφεί την αποκοπή Ελλάδας από τη Μικρά Ασία, μέσα από τα μάτια του πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή, Κώστα Μισαηλίδη. Μέσα από τον σκηνοθετικό φακό της Δήμητρας  Μπαμπαδήμα και του έργου της «Άκρα» (ενότητα: «Ανθρώπινη Κατάσταση»), ταξιδεύουμε στο ακριτικό Καστελόριζο, ακολουθώντας την ιστορία του κολυμβητή Σπύρου Χρυσικόπουλου  που βάζει στόχο  να διανύσει 140 χιλιόμετρα κολυμπώντας με μοναδικό του όνειρό μπει το  Καστελλόριζο  ξανά στον ελληνικό χάρτη.

Το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου (Ενότητα: «Food vs Food») παρουσιάζει την ιστορία δύο νέων αγροτών και πέντε γυναικών που, παρά τις αντιξοότητες, ξεκινούν να καλλιεργούν παλιούς σπόρους ντομάτας και καταφέρνουν να μπουν στην παγκόσμια αγορά. Το ντοκιμαντέρ «Λάφυρα» των Thorkell Hardarson και Örn Marinó Arnarson πραγματεύεται το θέμα της κλοπής των αρχαιοτήτων και των πολιτιστικών θησαυρών, καθώς και το δύσκολο πρόβλημα του επαναπατρισμού τους (Ενότητα: «Παρουσία του Καλλιτέχνη»), ενώ το «Crete Arising» του Κωνσταντίνου Παπανικολάου, εστιάζει  στον  τουρισμοστην Κρήτη, μέσα από μία ομάδα ορειβατών που οργανώνει  αγώνες  ορειβατικού σκι στα ιστορικά βουνα της Κρήτης.

Στην ενότητα «Από Οθόνη σε Οθόνη» θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Άγγελος Κατακουζηνός: Στη λεγεώνα της Τιμής» του Βίκτωρα Δήμα, «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα, καθώς και το «Τη λύρα μου έδωσαν ποντιακή» του Άγγελου Κοβότσου, που ανήκει στη σειρά ντοκιμαντέρ «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», σε παραγωγή COSMOTE TV.

Όλα τα ντοκιμαντέρ εντάσσονται στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD, που είναι αφιερωμένο στην ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

Με την παρουσία ανατρεπτικών δημιουργών, πρωτότυπων αφιερωμάτων, την Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει φέτος πρεμιέρα με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης του Νικ Μπρούμφιλντ», την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ολύμπιον, ενώ ολοκληρώνεται στον ίδιο χώρο, την Κυριακή 10 Μαρτίου με το “Maiden” του Άλεξ Χολμς, ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: COSMOTE TV: Για πρώτη φορά ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο στο κόκκινο χαλί των OSCAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «Σ’ αγαπώ – Μ’ αγαπάς» επιστρέφει – Πρεμιέρα στο YouTube κανάλι της COSMOTE


ΣΧΟΛΙΑ