• Top Stories

    Μαρινόπουλος: Εφιάλτης δίχως τέλος εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου

    Λεωνιδας Μαρινόπουλος

    O Λεωνιδας Μαρινόπουλος κατα την διαρκεια της απονομής βραβειου στο Dubai καθώς το αλογο του με την ονομασία Πρέσβης κέρδισε σε αγώνα τον Μάρτιο του 2016 . Δίπλα του η κ. Μαρίνα Μαρινοπούλου


    Τα πράγματα έχουν ως εξής και είναι πολύ σοβαρά: η Μαρινόπουλος έχει υπέρογκα χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Μόνο στους προμηθευτές της χρωστάει 600 εκ. ευρώ, χρέη που αν δεν αποπληρωθούν, οι περισσότεροι προμηθευτές θα βάλουν λουκέτο και η αγορά θα γκρεμιστεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Το λουκέτο του ενός θα συμπαρασύρει τον δίπλα και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο.

    Εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι η Μαρινόπουλος είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να δημιουργήσει το χάος σε μια αγορά που έχει ήδη δεχτεί απανωτά χτυπήματα όλα τα χρόνια της κρίσης. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση της προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η εταιρεία αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 1/7, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Πρωτοδικείου. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η συντέλεια της εταιρείας – και μαζί με αυτήν και η συντέλεια της αγοράς – είναι οι πιστώτριες τράπεζες να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ταχείες διαδικασίες.

    Το βάρος της ευθύνης όμως πέφτει συν τοις άλλοις και σε μια συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία δείχνει να είναι εκείνη που κρατάει το νήμα που διατηρεί τη Μαρινόπουλος ζωντανή και είναι στα χέρια της αν θα επιλέξει να το κόψει αποφασίζοντας το θάνατο της εταιρείας με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται ή να συναινέσει στο σχέδιο εξυγίανσης. Αυτή η τράπεζα έχει τις μεγαλύτερες εμπράγματες εξασφαλίσεις επί ακινήτων της εταιρείας.

    Η αγωνία των εργαζομένων

    Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι 12.500 περίπου εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος.

    “Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε”, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: “Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες”.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλος του σωματείου, που τόνισε πως “τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας”.

    Τέλος, η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου αρκέστηκε μόνο να πει ότι “το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του”.

    Τι λέει η εταιρεία

    Σε ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση η ένταξη της σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν και τις βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

    Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

    Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-kamia-dimosiefsi-isologismou-ta-teleftea-chronia/56724

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ryanair-allazi-schedio-ptisiske-prosgionete-se-alla-aerodromia/56751

     



    ΣΧΟΛΙΑ