• Top Stories

    Μαρινόπουλος: Αντέχει για ακόμα 30 ημέρες με ανοικτά καταστήματα αλλά με άδεια ράφια;


    Παρά την αίτηση για υπαγωγή της «Μαρινόπουλος» στο άρθρο 99 και την προσωρινή απόφαση προστασίας από τους πιστωτές της, τα σούπερ μάρκετ της εταιρείας λειτουργούν κανονικά – ή τουλάχιστον όσο «κανονικά» είναι εφικτό να λειτουργούν, καθώς τα ράφια τους ολοένα αδειάζουν, αφού οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν σταματήσει ουσιαστικά να συνεργάζονται μαζί τους. Για πόσο όμως θα μπορέσουν να συνεχίσουν έτσι;

    Όπως γράφαμε και χθες στο mononews.gr, οι εξελίξεις στο θέμα του Μαρινόπουλου δεν μπορεί παρά να είναι άμεσες, καθώς ο χρόνος πιέζει: το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ του ομίλου παραμένουν σε λειτουργία κοστίζει καθημερινά όλο και περισσότερα χρήματα, και εκτιμάται ότι αν οι συζητήσεις τραβήξουν σε μάκρος το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, που θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη δυσβάσταχτα χρέη της εταιρείας προς τους πιστωτές της.

    marinopoulos

    Στο πλαίσιο αυτό, από την πλευρά του «Σκλαβενίτη» έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του ενδελεχούς οικονομικού και νομικού ελέγχου της «Μαρινόπουλος» (due diligence), μέσω της PriceWaterhouseCoopers, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι εφικτό να μπορέσει να αναλάβει μόνος του τη διάσωση της εταιρείας, ένα σενάριο που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το επικρατέστερο για το μέλλον του Μαρινόπουλου, αν και βέβαια πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα του ελέγχου.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη

    Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η PriceWaterhouseCoopers γνωρίζει τα δεδομένα του Μαρινόπουλου, και έτσι αναμένεται η διαδικασία του due diligence να ολοκληρωθεί τάχιστα.

    Όμως όσο γρήγορα κι αν ολοκληρωθεί, τα προβλήματα γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα για τον Μαρινόπουλο, και μαζί γιγαντώνονται και οι ανησυχίες στην αγορά για ένα «κανόνι» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο λουκέτων και ανεργίας σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

    Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.
    Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.

    Βέβαια, ακόμα και αν το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου ευοδωθεί, θεωρείται δεδομένο ότι οι πιστωτές της εταιρείας θα αναγκαστούν να δεχθούν ένα γενναίο κούρεμα των χρεών της, ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα είναι σίγουρα λιγότερο καταστροφική από το κλείσιμο της επιχείρησης και την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, που εκτιμάται ότι μετά βίας φτάνουν για να καλύψουν το 20% των οφειλών.

    Έτσι, ολόκληρη η αγορά έχει το βλέμμα της στραμμένο στον «Σκλαβενίτη», ελπίζοντας σε ένα αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις που θα επαναφέρει μία αίσθηση κανονικότητας και θα αποτρέψει μία αλληλουχία δραματικών εξελίξεων.

    Το θέμα, βέβαια, είναι να έρθει γρήγορα αυτό το αίσιο τέλος, καθώς όσο ο καιρός περνά και τα καταστήματα του Μαρινόπουλου συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέη, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ίσως στα τέλη της επόμενης εβδομάδας να υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, θετική ή αρνητική, για το μέλλον της εταιρείας, και τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το πού οδεύει ο Μαρινόπουλος…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/tromos-stin-ikonomia-pia-ine-epomeni-epichirisi-pou-tha-skasi/58828



    ΣΧΟΛΙΑ