• Κοινωνία

    Κύπρος: Ακόμη δεν προκύπτει κάτι εναντίον της μάνας για τον θάνατο της 8χρονης, λέει η αστυνομία

    • NewsRoom


    H Κυπριακή Αστυνομία προχώρησε σε ποινική διερεύνηση για τον για τον θάνατο του 8χρονου κοριτσιού από τη Βουλγαρία που πέθανε από σηπτικό σοκ στη Λεμεσό. Η Αστυνομία εξετάζει μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης.

    Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν λάβει μέχρι στιγμής ένα σημαντικό αριθμό καταθέσεων από γιατρούς, συγγενείς του 8χρονου κοριτσιού, καθώς και από άλλα άτομα, σημειώνοντας ότι «από τις καταθέσεις που λήφθηκαν δημιουργείται το υπόβαθρο για ποινική διερεύνηση».

    Είπε ότι οι ανακριτές διερευνούν ποινικά την υπόθεση σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου της 8χρονης, για να προσθέσει ότι ενδεχομένως να προκύπτουν ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε.

    Σε ερώτηση αν προκύπτουν ευθύνες εναντίον της μητέρας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «προς το παρόν δεν προκύπτει κάτι εναντίον της μάνας».

    Επίσης, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα ετοιμαστεί έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

    Στο μεταξύ, ανέφερε ότι η Αστυνομία έστειλε χθες επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητά όπως οριστεί ερευνών λειτουργός για διερεύνηση του ενδεχομένου ιατρικής αμέλειας. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας δεν τους έχει ενημερώσει για τον διορισμό οποιουδήποτε.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροτομής ο θάνατος του 8χρονου κοριτσιού οφείλεται σε σηπτική καταπληξία και αιμορραγίες στους πνεύμονες και τον καρδιακό μυ. Τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένει και η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, προτού τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος.

    Το υπουργείο, που ζήτησε πλήρη έρευνα για το περιστατικό, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο τηρήθηκαν όλες οι δέουσες διαδικασίες και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησε με ευαισθησία και ευσυνειδησία, παρά την άρνηση συνεργασίας από τη μητέρα του παιδιού.

    Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων, που υποβλήθηκε στον υπουργό, το παιδί είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο το απόγευμα της Κυριακής με αφθώδη στοματίτιδα και αφυδάτωση, ενώ οι γονείς είχαν αναφέρει ότι το κοριτσάκι παρουσίαζε πυρετό από διημέρου και αρνείτο να λάβει τροφή και υγρά.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ιατρός εξέτασε διεξοδικά το παιδί και ενημέρωσε τηλεφωνικά την εφημερεύουσα παιδίατρο για τα ευρήματα και οι δύο ιατροί από κοινού αποφάσισαν την εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία και χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας.

    Ωστόσο, παρότι επεξηγήθηκε στους γονείς η σοβαρότητα της κατάστασης της οκτάχρονης και η ανάγκη περαιτέρω νοσηλείας, η μητέρα αρνείτο την εισαγωγή του παιδιού, με αποτέλεσμα να της ζητηθεί να υπογράψει έντυπο ανάληψης της ευθύνης μη νοσηλείας. Μετά παρέλευση κάποιων ωρών, το παιδί μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο την αυγή της Δευτέρας, αλλά κατέληξε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να το επαναφέρει.



    ΣΧΟΛΙΑ