• Top Stories

    Υπ. Υγείας: 10 νέα κρούσματα, 2.245 συνολικά – 116 οι νεκροί

    • NewsRoom
    Αιμοδοσία

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Σε 10 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στους 2.245.

    Ο καθηγητής Τσιόδρας ανακοίνωσε 6 θανάτους από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 116. Από αυτούς 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,5% των θυμάτων του κορονοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών

    Επίσης ανακοίνωσε πως 61 ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 14 είναι γυναίκες ενώ 44 πολίτες έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

    Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

    Έχουν συνολικά ελεγχθεί 54.344 κλινικά δείγματα. Τα 570 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 950 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

    Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αυτή είναι μία πολύ μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουν οι πολίτες να βελτιώσουν τη διατροφή τους, καθώς μπορούν να μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε σε νέες μελέτες αντισωμάτων, σημειώνοντας ότι «ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες στην κάθε χώρα». Πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατέψουν και για πόσο καιρό. Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον ιό σε μεγάλο βαθμό.»

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στον έλεγχο του ΕΟΔΥ που πραγματοποιήθηκε σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Εκεί, όπως σημείωσε, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

    Ερωτηθείς για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα μπάνια στη θάλασσα είπε ότι πρέπει παντού να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, με αποστάσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη είναι νωρίς. Όλα θα γίνονται με τη μέγιστη προστασία των ανθρώπων». Και σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλες τις χώρες.

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στην ανάπτυξη γενικής ανοσίας. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ.



    ΣΧΟΛΙΑ