• Top Stories

    Η κατάρρευση του νομισματικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε, θα ωθήσει το χρυσό στα 4.200 δολάρια

    • NewsRoom


    Στην μετά Brexit περίοδο, ο χρυσός κάνει μια εντυπωσιακή επιστροφή. Ο Christopher Wood της CLSA (Credit Lyonnais Securities Asia) πιστεύει πως το πολύτιμο αυτό μέταλλο έχει ανέβει σε τιμές έως και τριπλάσιες του κανονικού.

    Από τις αρχές του 2016, σημειώνεται μια αύξηση της αξίας του κατά 24,6%, σύμφωνα με τον Wood. Έτσι, αν λάβει κανείς υπόψη  τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ο χρυσός αποτελεί μια ασφαλή επένδυση, καθώς συνιστά “safe – haven”, δηλαδή επένδυση που θα διατηρήσει ή θα αυξήσει την αξία του σε αυτήν την περίοδο κρίσης. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος στους πελάτες του: “Γύρω από τον χρυσό κυριαρχεί μια μακροπρόσθεσμη και θετική άποψη, με τη μέγιστη τιμή – στόχο να αγγίζει τα $4.200/ουγγιά.”

    Τι είναι, όμως, αυτό που έκανε την αξία του χρυσού να εκτοξευθεί από το $1.340/ουγγιά στην ιστορική για τα δεδομένα τιμή; Η απάντηση βρίσκεται στις κεντρικές τράπεζες, όπως δηλώνει στην ανάλυσή του ο Christopher Wood: “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, δεν θα είναι σε θέση να βγουν από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική με έναν ομαλό τρόπο και θα συνεχίζουν να επεκτείνουν τους ισολογισμούς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τέτοιου είδους πολιτικές θα αποτελέσουν δυσφήμιση για τις τράπεζες, απειλώντας τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του συστήματος.”

    Ουσιαστικά, η αδυναμία των τραπεζών να χαλαρώσουν τους ισολογισμούς και η διαρκής προσπάθεια για τόνωση της οικονομίας, με αντισυμβατικά μέτρα, σημαίνει τη διάλυση του νομισματικού συστήματος, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Όταν αυτό συμβεί, ο χρυσός θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές μας, ενώ η περιουσιακή του αξία και τιμή θα αυξηθούν. Και δευτερευόντως, φυσικά, οι χρυσωρύχοι θα έχουν σημαντικά προνόμια, αφού εκείνοι θα διαπραγματεύονται την τιμή του χρυσού.

    χρυσος

    Βέβαια, όλα αυτά θα πάρουν χρόνο μέχρι να γίνουν πραγματικότητα. Άλλωστε, όπως τόνιζει ο Wood: “Ο χρυσός θα πρέπει να θεωρείται ως μια μορφή ασφάλισης και όχι ως μέσο βραχυπρόθεσμων συναλλαγών.”

    Μάλιστα, ο James Steel, επικεφαλής αναλυτής της HSBC για τα πολύτιμα μέταλλα, τονίζει πως όσο πιο πολύ θολώνει το τοπίο στην παγκόσμια οικονομία, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει η αξία του χρυσού. Επιπλέον, αν λάβει κανείς υπόψη του, την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα χαμηλά επιτόκια, είναι φυσικό πως οι επενδυτές αναζητούν μια πιο σταθερή επένδυση.

    Φαίνεται, λοιπόν, πως είτε βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος του νομισματικού συστήματος, όπως το ξέραμε μέχρι τώρα, είτε ο χρυσός φαίνεται μια πολύ καλή επενδυτική κίνηση αυτή τη στιγμή, με τα υπάρχοντα δεδομένα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/xekinise-due-diligence-o-sklavenitis-alla-senaria-kanoun-logo-gia-6000-apolisis/58647

     



    ΣΧΟΛΙΑ