• Κοινωνία

    Η κακοκαιρία πλήττει την Αττική – Μήνυμα από το 112

    • NewsRoom
    Ένας μοτοσικλετιστής οδηγάει σε πλυμμηρισμένο δρόμο από τη σφοδρή κακοκαιρία


    Σφοδρή καταιγίδα εκδηλώνεται αυτή την ώρα στην Αθήνα

    Σύμφωνα και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η Αττική θα βρεθεί σήμερα στο «μάτι» της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες διάφορες περιοχές της χώρας, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις προβλήματα.

    Λίγο πριν τις 11:00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων.

    Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

    Στην Αττική η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της  με καταιγίδες και χαλάζι ακόμα και σε περιοχές του κέντρου, ενώ τα έντονα φαινόμενα τις προηγούμενες ώρες σάρωσαν τη δυτική Ελλάδα και ειδικά τη Ζάκυνθο.

    Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανάρτησή της στο Twitter υπενθυμίζει τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

    Διακοπή κυκλοφορίας

    Σε διακοπή της κυκλοφορίας σε δρόμους της Αθήνας προχώρησε η Αστυνομία λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

    • Επί της Νέας Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (λίγο πριν την υπόγεια σήραγγα) στο ύψος του Σταύρος Νιάρχος.
    • Επί της οδού Ωκεανίδων από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Μαραθώνος στην περιοχή του Ασπρόπυργο.

    Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

    – Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραια.

    – Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

    – Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου.

    – Στην έξοδο Λαχανά επί της λεωφόρου Κηφισού.

    Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας

    Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη Θράκη.

    Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 με 9 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 5 με 8 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 8 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 13 με 15 βαθμούς ενώ στη νότια νησιωτική χώρα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

    Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

    Πού χρειάζονται αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης

    Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

    Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

    Επίσης από την 03:22΄ ώρα της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

    Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

    Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

    Στον δήμο Φλώρινας η έναρξη όλων των σχολικών μονάδων της εκπαίδευσης θα γίνει στις 9 το πρωί.

    Πυκνό χιόνι στο Πήλιο

    Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα σε όλο το κεντρικό Πήλιο με αποτέλεσμα να έχουν «ντυθεί» στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    Η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων άρχισε λίγο μετά τις 18:00 χθες και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανέλαβαν αμέσως υπηρεσία και άρχισε συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου, κυρίως της οδού Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, όπου συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.

    Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους.

    Η θερμοκρασία στα Χάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σήμερα είναι στους -2 και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το βράδυ, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι.

    Σε λίμνη μετατράπηκε η Ζάκυνθος

    Τη Ζάκυνθο «χτύπησε» η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη στο νότιο Ιόνιο με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα.

    Από το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησαν να εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως μεταδίδει το imerazante και συγκεκριμένα, σε ΛαγανάΚαλαμάκι και Άγιο Δημήτρη.

    Γι’ αυτό χρειάστηκε να σταματήσει και η κυκλοφορία των οχημάτων για κάποιες ώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες από τις αρχές (Π.Ε. Ζακύνθου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Τμ. Πολιτικής Προστασίας) για την απορροή των υδάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών.

    Επίσης, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στο Αργάσι και έκλεισε για λίγη ώρα ο δρόμος προς Βασιλικό.

    Από το πρωί έχουν γίνει πάνω από 50 απεγκλωβισμοί.

    ΖΑΚΥΝΘΟΣ

    Σύμφωνα με τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Αν. Καλημέρη ήταν σημαντικός ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα:

    • 191 mm ΣTHN ΠOΛH
    • 182 mm AEPOΔPOMIO
    • 145 AΓAΛAΣ
    • ΠEPI TA 85 ΣTO ΣKINAPI

    Ήχησε και το 112 σε ΖάκυνθοΚεφαλονιά και Πάτρα και οι πολίτες έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα που αναφερόταν σε εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και συστήθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεως στη διάρκεια των φαινομένων, ενώ επίσης έγινε και σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε λίμνη μετατράπηκε η Ζάκυνθος – Πλημμύρες και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία

    Πού χρειάζονται αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης



    ΣΧΟΛΙΑ