• Pharma & Health

    Τα “βρήκαν” οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ – Χωρίς προπληρωμή η χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων

    • Έφη Τσιβίκα
    διαβήτης-αναλώσιμα


    Υπεγράφη σήμερα μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.)., η επέκταση της Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων που αφορά την χορήγηση όλου του φάσματος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής.  Από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, χορηγούνται όλα τα εν λόγω προϊόντα  με την γνωστή διαδικασία χορήγησης φαρμάκων.

    Στην συνάντηση, που διήρκησε 4 ώρες, παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός , ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμης , ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κ. Λουράντος, το μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ κ. Σ. Ζήκας και ο νομικός σύμβουλος κ. Η. Δημητρέλλος

    Πλέον, οι πολίτες θα προμηθεύονται προϊόντα και υλικά, όπως για παράδειγμα αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, καθετήρες, προϊόντα κατακλίσεων καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής, χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας –όπου προβλέπεται – μόνο τη συμμετοχή τους.

    Όπως αναφέρει h σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο πλήρης έλεγχος της διάθεσης των παραπάνω προϊόντων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Συγκεκριμένα, όλα τα προϊόντα θα χορηγούνται μέσω των φαρμακείων με σήμανση όπως φέρουν οι συσκευασίες φαρμάκων (ειδικό barcode για κάθε είδος).

    Σημειώνεται ότι στη σύμβαση, υπάρχει πρόβλεψη – σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Κ.Π.Υ) που σύντομα ολοκληρώνεται – και για τους ανασφάλιστους Πολίτες (με βάση το Νόμο 4368/2016), οι οποίοι το προσεχές διάστημα θα μπορούν να προμηθεύονται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

    Τις αμέσως επόμενες  ημέρες  θα εκδοθούν περισσότερες και πιο αναλυτικές οδηγίες για την καταχώρηση των συνταγών.

    Η πρόταση για την επέκταση της Σύμβασης είχε γίνει  από τον ΠΦΣ,  δεδομένου ότι υπήρξε κατηγορηματική αντίθεση του Συλλόγου στην υπογραφή νέας σύμβασης που περιείχε δυσμενείς όρους, όπως την πιστοποίηση των φαρμακείων, που σήμαινε μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση,  ετησίως, ύψους 1500 με 2000 ευρώ και μεγάλο  γραφειοκρατικό κόστος τήρησης των προδιαγραφών που απαιτούνταν για την πιστοποίηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς: Όταν η καρδιά ραγίζει στ’ αλήθεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η επέλαση της γρίπης- Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές της χώρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή. «Τσουνάμι» γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ