• Most Popular

    Γιατί η ημέρα της καταναλωτικής φρενίτιδας ονομάστηκε Black Friday

    • NewsRoom


    H Black Friday είναι η ανεπίσημη ονομασία της Παρασκευής μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, που γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Από το 1952 αυτή η ημέρα θεωρείται ως η έναρξη της περιόδου αγορών εν όψει Χριστουγέννων, αν και ο όρος «Black Friday» δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες.

    Αυτή την ημέρα, τα καταστήματα στις ΗΠΑ ανοίγουν από πολύ νωρίς, ακόμη και από τα μεσάνυχτα ή μπορεί να ξεκινούν τις προσφορές από το απόγευμα της Ημέρας των Ευχαριστιών. Αν και δεν πρόκειται για επίσημη αργία, στην Καλιφόρνια και σε κάποιες άλλες πολιτείες οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών. Έτσι, για πολλούς εργαζόμενους, εκτός του κλάδου της λιανικής, και για τα σχολεία δεν είναι εργάσιμη, επομένως υπάρχει ένα τετραήμερο, στο οποίο οι έμποροι είδαν πολλές δυνατότητες, εν όψει των γιορτών.

    Η Black Friday αποτελεί εδώ και καιρό την πιο εμπορική ημέρα, με τις εικόνες καταναλωτικής φρενίτιδας να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

    Ωστόσο, το 2014 η κατανάλωση στη διάρκεια της Black Friday σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μετά την ύφεση του 2008, αν και η χώρα δεν βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση. Αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι οι έμποροι επεκτείνουν τις χριστουγεννιάτικες προσφορές σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου και δεν εστιάζουν μόνο στο συγκεκριμένο τετραήμερο.

    Για πρώτη φορά ο όρος χρησιμοποιήθηκε στην Φιλαδέλφεια, για να περιγράψει τη μεγάλη κίνηση πεζών και οχημάτων στους δρόμους την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών. Αυτό τοποθετείται χρονικά το 1961. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει το χρονικό σημείο, κατά το οποίο οι έμποροι έμπαιναν σε φάση κερδοφορίας, από το «κόκκινο» στο «μαύρο».

    Κι αυτό επειδή οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 -που ήταν χειρόγραφες- γίνονταν σε περίπτωση παθητικού με κόκκινο μελάνι και σε περίπτωση κερδοφορίας με μαύρο μελάνι.

    Για πολλά χρόνια οι έμποροι λιανικής ξεκινούσαν τη λειτουργία των καταστημάτων τους στις 6 το πρωί, ενώ στη δεκαετία του 2000 έφτασαν να ανοίγουν ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα. Στο αποκορύφωμα της καταναλωτικής φρενίτιδας, το 2011, πολλά καταστήματα άνοιξαν από τα μεσάνυχτα. Από τότε, κάποιοι άνοιγαν ακόμη και από το προηγούμενο απόγευμα.

    Στο κυνήγι της ευκαιρίας δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σημειώθηκαν επεισόδια, τραυματισμοί, ακόμη και θάνατοι στη διάρκεια της Black Friday. Από το 2006 έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι και 111 τραυματισμοί σε όλες τις ΗΠΑ. Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες καταναλωτών που κατασκηνώνουν τη νύχτα έξω από τα καταστήματα για να πιάσουν σειρά.

    Κι όλα αυτά, ενώ τη Δευτέρα ακολουθεί η Cyber Monday, με κρεσέντο on line αγορών. Η Cyber Monday ξεκίνησε το 2005, όταν οι έμποροι συνειδητοποίησαν πως πολλοί καταναλωτές δεν είχαν προλάβει να κάνουν τις αγορές τους το τετραήμερο ή δεν είχαν βρει στα φυσικά καταστήματα αυτό που αναζητούσαν. Παρατήρησαν ότι τη Δευτέρα μετά την Βlack Friday υπήρχε μεγάλη ζήτηση για on line προσφορές είτε από το σπίτι είτε από τον χώρο εργασίας των καταναλωτών.

    Και φυσικά δεν έχασαν κι αυτή την ευκαιρία καθιερώνοντας την Cyber Monday. Το 2013 οι πωλήσεις στη διάρκεια της ημέρας σημείωσαν αύξηση 18% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2014 η Cyber Monday ήταν η πιο εμπορική ημέρα της χρονιάς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Φρενίτιδα» για τη Black Friday: Οι προσφορές από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις πιτσαρίες!

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Black Friday από… Δευτέρα: Ποια καταστήματα ξεκίνησαν ήδη τις μεγάλες προσφορές



    ΣΧΟΛΙΑ