• Top Stories

    FT: Ο Τσίπρας δελεάζεται να μοιράσει το 1 δισ. ευρώ σε προεκλογικά δώρα

    • NewsRoom


    Δέλεαρ για τον Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει προεκλογικά δώρα είναι το ένα δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει από την Ευρώπη, επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζορίζεται που άφησε την Ελλάδα χωρίς λουρί» είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν εύκολα να πιέσουν την Αθήνα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τώρα που πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα διάσωσης.

    Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό, επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα. Αν και βγήκε στις αγορές και δανείζεται πλέον κανονικά, οι Ευρωπαίοι δανειστές περιμένουν να αποπληρωθούν τα υπέρογκα δάνεια των προγραμμάτων διάσωσης, κάτι που αναμένεται να γίνει περί το 2060.

    «Αλλά χωρίς την οικονομική πίεση από τις αγορές, πώς μπορεί η ΕΕ να υποχρεώσει τους Έλληνες να ‘παίξουν μπάλα’;» διερωτάται το άρθρο, τονίζοντας πως αυτή είναι η ουσία του προβλήματος με την ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που «σέρνεται» εδώ και μήνες.

    «Για τον Αλέξη Τσίπρα, τα ‘δώρα’ είναι δελεαστικά. Το κόμμα του ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις την Νέα Δημοκρατία, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν πιθανότατα το φθινόπωρο» γράφει η εφημερίδα και τονίζει με νόημα ότι τα μέτρα λιτότητας ολοκληρώνονται στο τέλος του χρόνου και ο ελληνικός λαός είναι κουρασμένος μετά από τόσα χρόνια.

    Το πρόβλημα τώρα για την Ευρώπη, λένε οι Financial Times, είναι πώς θα εξασφαλίσουν ότι και ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, που όπως όλα δείχνουν θα χάσει τις εκλογές, θα ακολουθήσει τα ίδια υπέρογκα πλεονάσματα και τις αυστηρές πολιτικές.

    «Όπως και με το Brexit, η πολιτική έχει την συνήθεια να μπαίνει στη μέση των πιο καλοπροετοιμασμένων σχεδίων» καταλήγει το άρθρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters: Νέα έξοδο στις αγορές με ομόλογο 2 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνητικές πηγές: «Πράσινο φως» στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το EWG



    ΣΧΟΛΙΑ