• Κοινωνία

    Φωτιά στα Βίλια: Συναγερμός για αναζωπυρώσεις, συνεχείς οι αλλαγές του ανέμου – Ανακόπηκε πριν φτάσει στον οικισμό (upd)

    • NewsRoom
    Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη φωτιά της Κερατέας - Η κατάσταση στην πυρκαγιά στα Βίλια


    Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην πυρκαγιά στα Βίλια.

    Νέες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη φωτιά στα Βίλια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχες για τρίτη ημέρα σε όλα τα μέτωπα σε μια προσπάθεια να καταφέρουν περιορίζουν την πυρκαγιά. Όπως δήλωσε πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open, οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

    Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό – ο οποίος δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί – καθώς όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

    Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο. Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.  Ωστόσο, η διαρκής αλλαγή στη φορά των ανέμων δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

    Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, το ένα από τα τρία μέτωπα απειλεί τον οικισμό Άγιο Σωτήρα, την ώρα που έχει δοθεί εντολή εκκένωσης από τις Αρχές.

    Οι Αρχές δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην περάσει προς την Οινόη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

    Καίγεται το δάσος προς το όρος Πατέρα

    Νωρίτερα, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

    Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

    Και αυτό γιατί αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

    Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φωτιά στα Βίλια: Μάχη να προληφθούν οι αναζωπυρώσεις – Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ