• Κοινωνία

    Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ξεκινά σήμερα η δίκη – Οι κατηγορούμενοι και οι δυσκολίες διεξαγωγής της δίκης

    Καμένα αυτοκίνητα, σπίτια και δέντρα στο Μάτι, μετά την πυρκαγιά του 2018


    Τέσσερα χρόνια και 3 μήνες από την ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή τους, οι οικογένειες των 104 νεκρών και των δεκάδων τραυματιών στην ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι περιμένουν την τιμωρία των υπευθύνων.

    Στις 9 σήμερα το πρωί, δεκάδες συγγενείς θυμάτων και άνθρωποι που τραυματίστηκαν αλλά γλίτωσαν μέσα στο πύρινο πανδαιμόνιο, αναμένεται να κατακλύσουν τα δικαστήρια της Ευελπίδων, για την πρώτη μέρα της δίκης των 21 κατηγορουμένων.

    Για όσους έχασαν τους ανθρώπους τους ή κινδύνευσαν να χαθούν, δεν ευθύνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα για την πολύνεκρη τραγωδία (ισχυρισμός που προβάλλεται από κατηγορουμένους). Ευθύνονται οι αστοχίες, ο ανύπαρκτος συντονισμός, τα λάθη, το αλαλούμ στα κρίσιμα λεπτά που οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν αλλά δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ευθύνονται όσοι όφειλαν αλλά δεν φρόντισαν να καθαρίσουν ή να δημιουργήσουν έργα-ασπίδα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αναζητά από σήμερα ποινικές ευθύνες για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 και οι 21 κατηγορούμενοι (ή όσοι εμφανιστούν στο δικαστήριο) θα μοιραστούν το εδώλιο.

    Ή εισαγγελική έρευνα, η ανάκριση και το δικαστικό συμβούλιο εντόπισαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου , οι τότε Δήμαρχοι της Μαραθώνα και Ραφήνας, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας , υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

    Κατηγορούνται για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Κατά περίπτωση θα δικαστούν για 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη (ακόμα 2 τραυματίες έφυγαν.από τη ζωή μετά το παραπεμπτικό βούλευμα) και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Κατηγορούμενος είναι και ο 72χρονος που προκάλεσε την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, όταν, με ισχυρούς ανέμους,, άρχισε να καίει κλαδιά .

    Ακατάλληλη δικαστική αίθουσα

    Ή δίκη θα αρχίσει σε μία αίθουσα που δεν χωρά ούτε… όρθιους τους δικηγόρους κατηγορουμένων και θυμάτων.

    Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ολοκληρωθεί πριν καλά -καλά αρχίσει.

    Το δικαστήριο αναμένεται να διακόψει για κάποια άλλη ημέρα , αμέσως μετά την εκφώνηση κατηγορουμένων και μαρτύρων.

    Ή επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο κτίριο 13 των δικαστηρίων. Σε μία αίθουσα μεγαλύτερη αλλά σαφέστατα μικρή για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των διαδίκων.

    Πρόκειται για μία δίκη που θα διαρκέσει (στην πιο αισιόδοξη εκδοχή) πολλούς μήνες. Μόνο οι μάρτυρες που έχουν κληθεί από την Εισαγγελία είναι 213. Σε αυτούς θα προστεθούν οι μάρτυρες που θα ζητήσουν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας και οι κατηγορούμενοι για την υπεράσπιση τους.

    Πάντως, δεν αναμένεται να εκπροσωπηθούν στο δικαστήριο με δικηγόρο για να στηρίξουν τις κατηγορίες όλοι οι συγγενείς θυμάτων και οι τραυματίες. Κι αυτό διότι το οικονομικό κόστος αποδείχθηκε αβάσταχτο για αυτούς.

    Ή δίκη για το Μάτι αρχίζει λίγους μήνες μετά την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για μια άλλη πολύνεκρη τραγωδία: τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Εκεί το Δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 8 και αθώωσε τους υπόλοιπους 13 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και η Ρένα Δούρου. Η πρώην περιφερειάρχης ωστόσο θα δικαστεί ξανά για τις πλημμύρες με τους 25 νεκρούς στη Μάνδρα, μετά από εισαγγελική έφεση.

    Διαβάστε επίσης

    Μάτι: Στις 31 Οκτωβρίου η δίκη για την φονική πυρκαγιά – 21 κατηγορούμενοι στο εδώλιο



    ΣΧΟΛΙΑ