• Top Stories

    Έβρος: Νέα απόπειρα εφόδου μεταναστών με φωτιά και έναν τραυματία αστυνομικό

    • NewsRoom


    Νέα έφοδο εντός των ελληνικών συνόρων επιχείρησε χθες μία ομάδα μεταναστών, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια ανάμεσα στους ίδιους και τις αστυνομικές αρχές που επιτηρούν την περιοχή.

    Μπορεί η Τουρκία να σφράγισε τα σύνορά της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να βρίσκονται στο μεθοριακό σταθμό του Παζαρκουλέ στον Έβρο, αναζητώντας τρόπους ν’ ανοίξουν σημεία του φράκτη, για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

    Η ομάδα των προσφύγων, συγκεκριμένα, επιχείρησε να αιφνιδιάσει τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές, με στόχο να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και να εισέλθουν στην χώρα, μέσα από το δάσος που εκτείνεται στις Καστανιές.

    Οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε δέντρο που βρισκόταν δίπλα στον φράκτη στις Καστανιές, προκειμένου αυτό να πέσει και να καταστρέψει τμήμα του φράκτη, δημιουργώντας δίοδο προς το ελληνικό έδαφος.

    Η αντίδραση των ελληνικών Αρχών, ωστόσο, ήταν άμεση, καθώς οι άνδρες των ελληνικών δυνάμεων που επιτηρούν τον Έβρο δημιούργησαν διπλή περίμετρο στο σημείο, προκειμένου να τους αποτρέψουν σε περίπτωση που πετύχαιναν τον στόχο τους.

    Στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος και άνδρες της FRONTEX από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα η έφοδος να αποτραπεί.

    Παράλληλα, εκτοξεύθηκαν προς την ελληνική πλευρά δεκάδες καπνογόνα, προκειμένου να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη του στόχου των μεταναστών.

    Η ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις ελληνικές Αρχές είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας εκ των αστυνομικών από τις πέτρες και τις μολότοφ που εκσφενδονίστηκαν.

    Επρόκειτο για μια ακόμα απόπειρα αιφνιδιασμού της ελληνικής πλευράς μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, ο οποίος ωστόσο αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από τις ελληνικές δυνάμεις. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως οι επιθέσεις στην μεθόριο του Έβρου θα συνεχιστούν, με απόπειρες και σε άλλα σημεία.

    Μάλιστα, όπως κατήγγειλε και ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα και προκαλούν επεισόδια καθοδηγούνται από άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

    Όπως φαίνεται, οι μετανάστες αποτελούν το εργαλείο της Τουρκίας και της ηγεσίας του Ερντογάν να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, αλλά και την Ευρώπη, οξύνοντας την κατάσταση με νέα επεισόδια ανά διαστήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ