• Top Stories

    Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Στον «αέρα» επενδυτικά πλάνα 500 εκατ.


    Στις καλένδες κινδυνεύει βρεθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μετά και το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

    Παρότι τα εμπόδια προϋπήρχαν, τα νέα δεδομένα αναμένεται να ενισχύσουν τα αντικίνητρα για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οδηγώντας τες τελικά στην επ’ αόριστον αναστολή τους.

    Το ενδεχόμενο αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία «αιμορραγεί» από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες την έχουν πλήξει καίρια και κυρίως τον βασικό πυλώνα της, τον τουρισμό.

    Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), έχει επανειλημμένως επισημάνει τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου, τονίζοντας τη θέση αλλά και το όραμα του ελληνικού φαρμάκου ως διεθνούς brand name, που θα ενισχύσει σημαντικά τα ταμεία της χώρας.

    Ήδη το ελληνικό φάρμακο διατίθεται σε 85 διεθνείς αγορές, φέρνοντας πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στη χώρα. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3,24 ευρώ, ενώ η επίδραση του κλάδου στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί τον δεύτερο πιο εξαγώγιμο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, μετά τα πετρελαιοειδή.

    Στο «συρτάρι» τα επενδυτικά πλάνα

    Τα προβλήματα που εμποδίζουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να υλοποιήσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό ήταν παρόντα και πριν την  πανδημία και σχετίζονται, αφενός με την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής φροντίδας, αφετέρου με την καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων για τον καλύτερο έλεγχο της δαπάνης, παράγοντες που πλήττουν το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα (εγχώριες και διεθνείς).

    Εκτιμάται ότι το 2019, η άμεση και έμμεση φορολόγηση υπερβαίνει συνολικά το 70% του κύκλου εργασιών τους. Τα δε πρώτα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για το 2020, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα καθώς παράγοντες της αγοράς προβλέπουν μεγάλη αύξηση της δαπάνης έως το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης και της επίδρασης των νέων ακριβών φαρμάκων που μπαίνουν στην αγορά.

    «Όσο τα εμβόλια παραμένουν στο κονδύλι στης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κι ενώ αναμένεται αύξηση του εμβολιασμού -κυρίως κατά της γρίπης- λόγω της πανδημίας, η δαπάνη, άρα και οι υποχρεωτικές επιστροφές θα εκτιναχθούν στα ύψη. Εάν ληφθεί υπόψη και η δαπάνη από τα ακριβά φάρμακα που θα εισέλθουν στην αγορά, οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θέτουν εν αμφιβόλω όχι μόνο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αλλά και τη βιωσιμότητά τους», αναφέρουν στο mononews παράγοντες της αγοράς.

    Επάρκεια φαρμάκων

    Η πανδημία ανέδειξε μία -ζωτικής σημασίας- παράμετρο που αφορά στη δημόσια υγεία: την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια σε φάρμακα, σε περιόδους υγειονομικής κρίσης.

    Από την αρχή της κρίσης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αποδύθηκε σε πυρετώδεις προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και η επάρκεια σε κάθε απαραίτητο φάρμακο, ενώ παράλληλα συνέβαλλε ενεργά στην “εθνική προσπάθεια” μέσα από μια σειρά δράσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις βάρδιες στα εργοστάσια, αύξησαν την παραγωγή και φρόντισαν για την ύπαρξη στρατηγικών αποθεμάτων σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, ώστε να μην λείψει κανένα φάρμακο από τους ασθενείς, ιδιαίτερα τους χρόνιους.

    Οι προσπάθειες, σε συνδυασμό με την καλή πορεία της επιδημίας στη χώρα, απέδωσαν. Έτσι, ενώ άλλες χώρες πάσχιζαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικά φάρμακα, στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιου είδους προβλήματα, παρά την απαγόρευση των εξαγωγών στην οποία προχώρησαν πολλές χώρες, προκειμένου να διασφαλίσουν την κάλυψη των δικών τους αναγκών.

    «Αυτό είναι το πλεονέκτημα των χωρών που διαθέτουν εγχώρια παραγωγική βάση, ειδικά σε ένα τομέα με στρατηγική σημασία όπως είναι το φάρμακο.

    Λαμβάναμε αιτήματα από ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να τους παρέχουμε κάλυψη σε βασικά φάρμακα, όπως για παράδειγμα, τα αναισθησιολογικά. Εμείς είχαμε επάρκεια και εξυπηρετήσαμε και ξένες ανάγκες», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

    Νέα δεδομένα

    Η πανδημία του κορονοϊού μας φέρνει ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, εντούτοις, η συζήτηση για την επαναξιολόγηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της χώρας μας στην υγεία και την οικονομία έχει ήδη ξεκινήσει.

    «Τα νέα δεδομένα απαιτούν μια νέα εθνική αναπτυξιακή πολιτική, η οποία αφενός θα εξασφαλίζει την επάρκεια της χώρας σε στρατηγικές υποδομές και αγαθά, αφετέρου θα δίνει έμφαση σε εξωστρεφείς, διεθνώς ανταγωνιστικούς κλάδους που επενδύουν, τονώνουν την απασχόληση και δημιουργούν οικονομική προστιθέμενη αξία. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, ο ρόλος της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για τη διασφάλιση της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όσο και για την γρήγορη επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρει στο mononews στέλεχος της αγοράς.

    Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής φροντίδας, στην επιτάχυνση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό / έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις.

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ