• Top Stories

    Ε.Ε.-ΗΠΑ προς Τουρκία: Αυστηρό όχι στην επαναφορά της θανατικής ποινής

    • NewsRoom
    Ερντογάν


    Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό τους, John Kerry, στην οποία και υποστήριξαν ότι απορρίπτουν ομοφώνως την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Κάλεσαν τη γειτονική χώρα να επιδείξει “αυτοσυγκράτηση” και “να σεβαστεί την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα όλων για μια δίκαιη δίκη” καθώς και “να γίνει ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και να προστατευτούν ζωές και να επαναφερθεί η ηρεμία”, όπως χαρακτηριστικά προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στο “Πρωτόκολλο 13”, το οποίο και προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Η Federica Mogherini, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

    Ακόμα, ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση των υπουργών ότι η Τουρκία είναι “εταίρος κλειδί” και μια χώρα με την οποία η Ε.Ε. θέλει να συνεχίσει τις καλές της σχέσεις και τη συνεργασία σε κοινά προβλήματα.

    Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι η Federica Mogherini, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., έστειλε σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία και τον πρόεδρο Erdogan τονίζοντας ότι “Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν υιοθετήσει τη θανατική ποινή”, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία της “για την βαρύτητα και τον κίνδυνο” που ενείχε η αποτυχημένη απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη σταθερότητα της περιοχής. Από τη στιγμή που η χώρα αποτελεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει συνυπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν μπορεί να επαναφέρει ένα τέτοιο μέτρο όπως είναι η θανατική ποινή, την οποία η Σύμβαση απαγορεύει ρητά σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι “Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής”.

    Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier, τόνισε ότι οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα αποτύχουν πλήρως εάν η χώρα επαναφέρει τη θανατική ποινή και ότι η Γερμανία περιμένει από την Τουρκία να αντιμετωπίσει τους πραξικοπηματίες όπως ορίζει ο νόμος.

    Η Τουρκία απέσυρε τη θανατική ποινή το 2004, γεγονός που άνοιξε στην Άγκυρα το δρόμο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για την ένταξη στην Ε.Ε., όμως ελάχιστα έχουν προχωρήσει οι σχετικές συζητήσεις από τότε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pierre-moscovici-kamia-allagi-sto-nomo-gia-tis-diikisis-trapezon-fevgi-i-louka-katseli/62052

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/plousii-plousioteri-ke-ftochi-ftochoteri-sti-m-vretania-simfona-tin-trapeza-tis-anglias/62071

     



    ΣΧΟΛΙΑ