• Top Stories

    Eagles of Death Metal: Το συγκρότημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της τραγωδίας

    Eagles of Death Metal

    Eagles of Death Metal


    Άθελά τους, οι Eagles of Death Metal βρέθηκαν στο επίκεντρο μίας από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία. Είναι το συγκρότημα εκείνο που έπαιζε στη σκηνή του συναυλιακού χώρου Bataclan στο Παρίσι, όταν εισέβαλαν σε αυτόν ένοπλοι τζιχαντιστές, προκαλώντας ένα μακελειό που δεν το χωράει ο νους.

    Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Bataclan από τα πυρά των εισβολεων, που ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ, ενώ υπάρχουν και αναφορές για χειροβομβίδα. Τα μέλη των Eagles of Death Metal δεν ήταν μέσα στα θύματα, καθώς φυγαδεύτηκαν εγκαίρως από τη σκηνή, όμως ένας από τους συνεργάτες τους, ο Nick Alexander, έχασε τη ζωή του στο Bataclan.

    Πολλοί μπερδεύτηκαν τις κρίσιμες εκείνες ώρες με το όνομα του συγκροτήματος, αναφέροντας ότι την ώρα της εισβολής έπαιζε στο Bataclan ένα «συγκρότημα death metal». Όχι, οι Eagles of Death Metal δεν είναι συγκρότημα death metal.  Οι ειδικοί τους τοποθετούν στην κατηγορία της garage rock. Όσο για το παραπλανητικό τους όνομα, προέρχεται από ένα… αστείο που έκανε ένας φίλος του Josh Homme, εκ των ιδρυτών του γκρουπ, καθώς και του επίσης πολύ γνωστού συγκροτήματος Queens of the Stone Age. Ο φίλος του Homme, λοιπόν, προσπαθούσε να τον μυήσει στη μουσική death metal, και του έβαλε να ακούσει το πολωνικό συγκρότημα Vader, παρουσιάζοντάς το ως «Οι Eagles της death metal», αναφερόμενος στο γνωστό αμερικανικό συγκρότημα The Eagles. Στον Homme άρεσε τόσο πολύ αυτός ο προσδιορισμός, που τον κράτησε για να «βαφτίσει» το δικό του συγκρότημα.

    Ο άλλος συνιδρυτής του συγκροτήματος, ο 43χρονος Jesse Hughes, είναι μια άλλη ιστορία. Μπροστάρης των Eagles of Death Metal, ο Hughes είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από ακραίες αντιφάσεις. Δηλώνει συντηρητικός Ρεπουμπλικανός, όμως τείνει να έχει «αριστερές» απόψεις σε κοινωνικά ζητήματα. Πρόσφατα χειροτονήθηκε καθολικός ιερέας, την ίδια στιγμή που διατηρεί σχέση με την πρώην πορνοστάρ Tuesday Cross. Μάλιστα, ο χαρακτήρας του σκιαγραφείται ιδανικά στο ντοκιμαντέρ The Redemption of the Devil, που είναι διαθέσιμο μέσω του iTunes.

    Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος, με τίτλο Peace, Love, Death Metal, κυκλοφόρησε το 2004 και απέσπασε καλές κριτικές, ενώ έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει ακόμα τρία άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το Zipper Down, τον περασμένο Οκτώβριο, από το οποίο έχει ήδη ξεχωρίσει το single Complexity.

    Οι Eagles of Death Metal χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο χιούμορ τους και την ικανότητά τους να συνδυάζουν φαινομενικά ασύνδετα είδη μουσικής με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο. Και σήμερα πολλοί τους γνωρίζουν για πρώτη φορά, έστω και με τη χειρότερη δυνατή αφορμή.

    Μάλιστα, η επανεκτέλεση της μπαλάντας των Duran Duran “Save a Prayer” από το συγκρότημα έχει γίνει κάτι σαν «ανεπίσημος ύμνος» του Παρισίου, κάνοντας το γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες:



    ΣΧΟΛΙΑ