• Top Stories

    Δημ. Κουτσολιούτσος: Ημερήσια κέρδη 21,6 εκατ. ευρώ. Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Ελλάκτωρ, Folli Follie, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα έκαναν σήμερα τη διαφορά, στηρίζοντας το γενικό δείκτη την ώρα που οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονταν για μία ακόμη συνεδρίαση.

    Με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο Δημ. Κουτσολιούτσος (Folli Follie) και οι Ευάγγελος και Νικόλαος Στασινόπουλος (Βιοχάλκο), ήταν οι κερδισμένοι της συνεδρίασης αφού είδαν την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται σημαντικά. Ειδικότερα, ο Δημ. Κουτσολιούτσος, κατέγραψε κέρδη 21,6 εκατ. ευρώ.

    Αντίθετα, λόγω των πιέσεων στις τράπεζες, στους χαμένους βρέθηκαν ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Απόστολος Βακάκης (Jumbo), καθώς η μετοχή υποχώρησε μετά τα θεαματικά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

    Η πρώτη εβδοµάδα µετά το δηµοψήφισµα στην Μ. Βρετανία χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή των επενδυτών στις Αγορές αλλά και την αδυναµία του τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την τάση, επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Securities.

    Οι Ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν ή προσέγγισαν τα προ-δηµοψηφίσµατος επίπεδα διαβάζοντας πιο ψύχραιµα τον πιθανό οικονοµικό αντίκτυπο στους επιµέρους κλάδους δραστηριότητας, ωστόσο οι τράπεζες βρέθηκαν σε µια συνεχή πίεση αρνητικής ειδησεογραφίας η οποία εκδηλώνεται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό: στο εξωτερικό οι αβεβαιότητες ενόψει των Ευρωπαϊκών τεστ αντοχής (Αύγουστος) συντηρούν το κλίµα πωλήσεων ενώ στο εσωτερικό η συστηµική επίδραση µιας απειλούµενης χρεοκοπίας του µεγαλύτερου κρίκου του λιανικού εµπορίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασµού.

    Έτσι ενώ οι µετοχές του εµποροβιοµηχανικού κλάδου συνέχισαν την ανοδική τους αντίδραση, ο τραπεζικός κλάδος αυτονοµήθηκε αρνητικά αναµένοντας µεγαλύτερη ορατότητα στις εξελίξεις γύρω από το µέτωπο της υπόθεσης της «Μαρινόπουλος».

    H συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 544,76 μονάδες, ενώ σημείωσε εναλλαγές προσήμου, καταγράφοντας χαμηλότερη τιμή στις 541,47 μονάδες (-0,12%) και υψηλότερη στις 551,56 μονάδες (+1,74%). Ο τζίρος ανήλθε στα 63,46 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01%, στις 1.452,06 μονάδες, ενώ άνοδο 0,74% σημείωσε ο Mid Cap, στις 726,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,64% στις 665,42 μονάδες.

    Στο σύνολο της εβδομάδας εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,87%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 8,39%.

    Οι μετοχές

    Οι τράπεζες αποτέλεσαν τον αδύναμο κρίκο της αγοράς. Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,97%, η Alpha Bank έχασε ποσοστό 4,32%, η Eurobank υποχώρησε κατά 3,64% και η Εθνική έκλεισε με πτώση 1,04%.

    Απώλειες 3% κατέγραψε η Lamda, πτώση 1,45% σημείωσε ο ΟΠΑΠ και κατά 1,53% υποχώρησε η Jumbo.

    Αντίθετα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η Ελλάκτωρ, με κέρδη 6,15%, η  Folli Follie τερμάτισε με άνοδο 5,55%, ενώ κέρδη άνω του 3% κατέγραψαν οι μετοχές Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ. Με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ και ΟΤΕ.

    Τεχνική ανάλυση (Beta Securities)

    Το χαµηλό της διήµερης πτώσης πραγµατοποιήθηκε στις 517 µονάδες ακριβώς 100 µονάδες από το σηµείο εκκίνησης της πτωτικής κίνησης την προηγούµενη Παρασκευή. Από το σηµείο αυτό ακολούθησε µια ήπια ανοδική αντίδραση έως τις 547 µονάδες αποφορτίζοντας αισθητά την συνολική υποτιµηµένη τεχνική εικόνα των ταλαντωτών.

    Αλλαγές σε επίπεδο τάσης δεν υπάρχουν, για να συµβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός ∆είκτης να διασπάσει τις 600 µονάδες. Οι 547 µονάδες ήταν το ελάχιστο δυνατό υψηλό της αντίδρασης από την πτώση µεταξύ 656 και 517 µονάδων µε επόµενα επίπεδα αντίστασης στις 573 και 586 µονάδες.

    Η εξέλιξη του σχηµατισµού µετά την πρώτη ανοδική αντίδραση δεν έχει χαρακτηριστικά έντασης και αυτό αφήνει ενδεχοµένως ένα περιθώριο αισιοδοξίας συνέχισης προς το επόµενο σηµείο αντίστασης (573 µονάδες).

    Τα συναλλακτικά δεδοµένα σε θετικές συνεδριάσεις όσο κινούνται κοντά στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ διατηρούν σε καλό βαθµό τις ελπίδες των αγοραστών οι οποίοι αν και έχουν απέναντι τους την αδυναµία των τραπεζών έχουν καταφέρει να δηµιουργήσουν ένα υπολογίσιµο ανοδικό αντίβαρο µε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

    Η ελληνική Αγορά υποαπέδωσε τόσο στο διάστηµα της έντονης πτώσης όσο και στο διάστηµα της αντίδρασης από την περασµένη Παρασκευή λόγω των τραπεζών οι οποίες φαίνεται ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο στην διαµόρφωση της τάσης. Αναµένοντας την λύση της συσσώρευσης των τραπεζικών διαγραµµάτων από τα πρόσφατα χαµηλά εκτιµούµε ότι η προσαρµογή µε τις αποτιµήσεις των ξένων τραπεζών έχει αποτυπώσει το συγκριτικό ρίσκο της χώρας καθώς και σηµαντικό µέρος των κινδύνων που συνδέονται µε την καταγραφή νέων επισφαλειών. Για αυτό το λόγο θα δίναµε ένα πόντο επιπλέον υπέρ των αγοραστών σε ότι αφορά την κατεύθυνση της εκτόνωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sta-768-ekat-evro-i-apetisis-isigmenon-eterion-apo-ti-marinopoulos-ke-epete-sinechia/57607



    ΣΧΟΛΙΑ