• Κοινωνία

    Δίκη Γλυκά Νερά: Δεν υπάρχει βρασμός ψυχικής ορμής, λέει η εισαγγελέας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

    Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

    Μπάμπης Αναγνωστόπουλος


    «Δεν υπάρχει βρασμός ψυχικής ορμής», λέει για τον συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, προτείνοντας αυτή την ώρα για την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

    Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η εισαγγελέας το διπλό έγκλημα του 33χρονου. Πρώτα σκότωσε τη σύζυγό του Καρολάιν και μετά το σκυλάκι τους.

    «Ο κατηγορούμενος μετά την πράξη του, χρησιμοποίησε όλους τους άλλους για να στήσει τη σκηνογραφία του περί αδίστακτων ληστών», είπε η εισαγγελέας μιλώντας με συγκίνηση για το 11μηνών κοριτσάκι του ζευγαριού:

    «Είναι η μέγιστη κακοποιητική πράξη η τοποθέτηση του παιδιού δίπλα στη νεκρή μητέρα. Με την πράξη του καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του περί βρασμού διότι φοβόταν κάποιο βίαιο ξέσπασμα της μητέρας στο παιδί Είναι βέβαιο ότι θα εγγραφεί ως τραύμα στο υποσυνείδητο του παιδιού».

    Όσο για τη δολοφονία της Ρόξι, της σκυλίτσας η εισαγγελέας τόνισε ότι«το ζώο βασανίστηκε Όσο και η κοπέλα. Έπρεπε να το θυσιάσει για να στήσει τη δήθεν ληστεία. Όμως ήταν ένα από τα ζητήματα που τον πρόδωσαν. Κανένας αδίστακτος ληστής δεν θα έχανε χρόνο να σκοτώσει ένα σκύλο που δεν ήταν φύλακας, με αυτό τον τρόπο».

    «Στην κρίση του Θεού» για τις φρικτές πράξεις του, αφήνει η εισαγγελέας τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

    «Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με τον Θεό από τον οποίο ο ίδιος ζήτησε συγνώμη», ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε τη σύντομη αλλά «φωτιά» αγόρευση της για τον 33χρονο.

    Η Ευγενία Σταθουλοπούλου πρότεινε την καταδίκη του πιλότου, όπως κατηγορείται . Ότι δηλαδή διέπραξε τη δολοφονία της Καρολάιν και του σκύλου σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Είπε χαρακτηριστικά:

    «Το επιχείρημα του για το βρασμό ψυχικής ορμής λόγω του ότι φοβόταν για το παιδί του από τα ξεσπάσματα της μητέρας, καταρρίπτεται από τη μέγιστη κακοποιητική πράξη να τοποθετήσει το παιδί δίπλα στη νεκρή μητέρα. Το έκανε μέρος του σκηνικού. Η Λύδια ήρθε σε επαφή με το σοκ της απώλειας..

    Είναι συγκλονιστική η εικόνα ενός μωρού που περιμένει, χωρίς να κλαίει, δίπλα στη νεκρή μητέρα του. Είναι βέβαιο ότι θα εγγραφεί ως τραύμα στο υποσυνείδητο του», είπε στην αγόρευση της.

    Η εισαγγελέας καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησης της κοιτούσε στα μάτια τον κατηγορούμενο, με τον 33χρονο να μη χαμηλώνει το βλέμμα του στιγμή.

    Στην αγόρευση της είπε:

    «Τα γεγονότα για εμένα είναι αυταπόδεικτα εκκωφαντικά και δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος είναι φυσικός αυτουργός των πράξεων που του αποδόθηκαν. Το παράλογο της τέλεσης των εγκλημάτων εμένα με παραπέμπει στο αναίτιο αυτής της ανθρωποκτονίας.

    Η ανθρωποκτονία τελέστηκε με άμεσο δόλο. Κυριάρχησε με τις ενέργειες του. .Ένιωθε τη αγωνία της από την ασφυξία. Συγκλονιστικό ότι χρόνος που ενήργησε είναι πολύς .Κατά την κρίση μου είχε το χρόνο να κάνει πίσω και να μην αφαιρέσει τη ζωή της γυναίκας του.

    Δεν λειτούργησε καμία αναστολή στον κατηγορούμενο.

    Κατασκευασμένη η απολογία του κατά τη δική του εκδοχή για να στηρίξει τη εκδοχή του ατυχήματος.

    Μιλάει για εναγκαλισμό. Μόνο ως αγκαλιά θανάτου θα μπορούσε να ειδωθεί. Γνώριζε ότι το μαξιλάρι θα λειτουργούσε μονωτικά οπότε έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν θα ακουστεί κάτι. Ούτε κατά διάνοια δεν μπορούσε να ισχύει ότι την άφησε λιπόθυμη.

    Σημαντικό εύρημα το ρολόι της Καρολάιν

    «Ευτυχώς δεν σκέφτηκε να το αφαιρέσει από το χέρι της ο κατηγορούμενος. Αυτό είναι Θεία Δίκη. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε η διαδικασία μηχανισμού του θανάτου που διήρκησε έξι ολόκληρα λεπτά και δεν είχε προηγηθεί πάλη.

    Από ιατροδικαστική άποψη ο θάνατος ήταν αγωνιώδης και επήλθε ακαριαίος», είπε.

    Για βρασμό ψυχικής ορμής:

    Ο κατηγορούμενος δυναμίτισε την υπερασπιστική του γραμμή. Όταν του ζητούνταν λεπτομέρειες έλεγε δεν θα πω εγώ κακό για τη γυναίκα μου. Στη συνέχεια όμως έδειξε τις ευθύνες στο θύμα του.

    Οι κρίσιμες στιγμές περιγράφονται με τέτοιο τρόπο που αν δεν ξέραμε το αποτέλεσμα θα λέγαμε ότι είχαμε να κάνουμε με μια δίκη για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

    Δεν είπε κάτι κακό για την Καρολάιν. Με όλο το σεβασμό στη θέση του κατηγορούμενου αναρωτήθηκαν αν έχει επαφή με την πραγματικότητα ή υποκρίνεται Προσπάθησε να μας πείσει ότι σε μια ευτυχισμένη ζωή δεν χωράει μία δολοφονία. Προσπάθησε να μας πείσει ότι έγινε κάτι εξοργιστικό αλλά δεν μας τα περιέγραψε ποτέ. Παιδαριώδη τα επιχειρήματα του.

    Πώς πυροδοτήθηκε ο θυμός του σε ένα πρόσωπο που κοιμόταν ανυπεράσπιστο για ένα ασήμαντο ζήτημα.

    Τα απέδωσε όλα σε σπασμωδικές κινήσεις. Εξαιρετικά κρίσιμο αν θεωρούσε επικίνδυνη μητέρα την Καρολάιν και δεν μπορούσε να πει κάτι στρογγυλεύοντας τις λέξεις.
    Ο ίδιος μας έχει πει ότι ήταν μια υπέροχη μητέρα .Που καταλήγουμε;

    Ο φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή. Στην πραγματικότητα ούτε βρισιές δεν μπορεί να επικαλεστεί. Το βέβαιο είναι ότι όσα είπε ήταν τραγικά επουσιώδη ως αφορμές και ανέβηκε να σκοτώσει. Αυτό καταλύει τον βρασμό της ψυχικής ορμής. Πήρε το ρίσκο να καταστρέψει και τη δική του τη ζωή ευελπιστώντας ότι δεν θα γινόταν αντιληπτός. Δεν έχασε ούτε για μια στιγμή τι έλεγχο κατά την απόφαση και την εκτέλεση της πράξης.

    Έχω μια εικόνα ανθρώπου με λεπτές συγκινησιακές αντιδράσεις, αλλά όχι ενός ανθρώπους με συντριβή.

    Είχε σημασία για εκείνον το μωρό να μπει στη σκηνή του εγκλήματος γιατί ήξερε ότι η αστυνομία θα ασχολείτο με το παιδί και όχι με εκείνον. Η βία στην Καρολάιν εμφανής γιατί είχε παραμορφώσει το πρόσωπο της. Η Λυδία ήρθε σε επαφή με το σοκ της αμετάκλητης απώλειας. Δεν μπορώ να συλλάβω πώς σκέφτηκε ο κατηγορούμενος να το κάνει αυτό. Βέβαιο ότι θα εγγραφεί ως τραύμα στο υποσυνείδητο του παιδιού. χρησιμοποίησε το παιδί και τη μητέρα της έως ανθρώπινα εργαλεία.

    Ο κατηγορούμενος τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ο δόλος συνδέεται με την ψυχική του ετοιμότητα να συγκαλύψει το έγκλημα.

    Ο κατηγορούμενος έκανε τη σκηνογραφία του εγκλήματος.

    Η κακοποίηση του ζώου: Αδιαχώριστα γεγονός με την ανθρωποκτονία

    Το ζώο βασανίστηκε όσο και η κοπέλα από τον ασφυκτικό θάνατο σύμφωνα και με την ιατροδικαστή.

    Πάλι για να προκαλέσει τη συγκινησιακή φόρτιση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια .Είναι ένα από τα ζητήματα που τον πρόδωσαν από την πρώτη στιγμή. Μια κίνηση που παρέπεμπε σε Μαφία ,είτε στον ίδιο… Το αδίκημα έχει ιδιαίτερη απαξία όχι μόνο για να καταδείξει την αξία της ζωής των ζώων αλλά γιατί η σχέση με την κακοποίηση των ανθρώπων είναι πολύ στενή και συνήθως προηγείται έναντι ανηλίκων ή ευάλωτων ατόμων.

    Υπάρχει διάχυτη σαν εικόνα μια διαίσθηση της Καρολάιν σε χρόνο πολύ κοντά στην δολοφονία. Γενικά κανείς δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο ζευγάρι. Προς τα έξω έδειχναν μια ισορροπημένη σχέση. Δεν φαινόταν μια υποβόσκουσα μεγάλη κρίση.

    Για αίτημα να μη ληφθεί υπόψη η μαρτυρία της Μυλωνόπουλου : Δεν εξετάστηκε ως μάρτυρας επιστημονικών γνώσεων αλλά ως ουσιώδης μάρτυρας κατηγορητηρίου για όλα όσα είχε αποκομίσει από την επαφή της με το ζευγάρι και κυρίως Μεντή Καρολάιν Κράουτς.

    Η μαρτυρία Μυλωνόπουλου επιρρωνύεται σε ένα βαθμό και από την απολογία του κατηγορούμενου ο οποίος με όσα περιέγραψε την επιβεβαίωσε.

    Θεωρώ πάρα πολύ ενδιαφέρον τον τρόπο που ο κατηγορούμενος τοποθετήθηκε απέναντι στο έγκλημα. Η εξιστόρηση των γεγονότων έγινε σαν να ήταν έξω από αυτόν .Αναφέρθηκε σε ενεστώτα χρόνο για να υποδηλώνει ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Φαίνεται ότι ο πόνος δεν είναι σε αυτόν σε κανένα συναίσθημα.

    Η ακροαματική διαδικασία επικεντρώνεται στην πράξη. Δε τίθεται ζήτημα κινήτρου της πράξης. Δεν αμφισβητούμε την ιδιότητα του κατηγορούμενου ως δράστη .

    Θέλαμε να φωτίσουμε τις διαδικασίες ενσυναίσθησης για να εξηγηθεί η δράση του .Η οποία προσέγγιση στις διαταραχές της προσωπικότητας του κατηγορουμένου γίνεται με βάση τη βιβλιογραφία .Αυτές οι διαταραχές δεν διαταράσσουν τη συνείδηση του και δεν χρειάζεται να αποτιμηθούν ποινικά.

    Στη απολογία του έδειξε πόσο πολύ μεγάλο ήταν το εγώ του. Εχει την ανάγκη να είναι ο κυρίαρχος των πραγμάτων. Όλες οι ενέργειες στρέφονται γύρω από το εγώ του και στρέφονται γύρω από το εγώ του. Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης η Καρολάιν εξέφρασε την ανάγκη να μεταβάλλει τους όρους της ζωής της ίσως ο κατηγορούμενος να τη σκότωσε για αυτό το λόγο γιατί δεν μπορούσε να την ελέγξει.

    Εξιδανίκευσε τη ζωή τους, δεν είχε ευελιξία να καταλάβει ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται. Μέσα από την ανάλυση των ημερολογίων βλέπουμε έναν άνθρωπο με προβληματισμό που αναζητά τη χαρά. Στρέφει το μαχαίρι στον εαυτό της. Είναι συγκλονιστικό ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει.. Το τραγικό είναι ότι η Καρολάιν ήθελε να σώσει την οικογένειά της με κάθε τρόπο .Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασφυκτιούσε.

    Για τα πλημμελήματα της ψευδούς κατάθεσης: Ο κατηγορούμενος υποτιμά τη νοημοσύνη. Γίνεται μια προσπάθεια του κατηγορούμενου να επιδιώξει συγκινησιακή φόρτιση ότι υπεραγαπούσε τη γυναίκα το παιδί το ζώο τους και δεν θα μπορούσε να είχε σκοτώσει. Αξιοπερίεργο που δεν είχε σκεφτεί ότι τα ηλεκτρονικά πειστήρια θα αποκάλυπταν την αλήθεια.

    Θα περίμενα ο κατηγορούμενος να αναλάβει την ευθύνη και να σιωπήσει. Το πρόσωπο της Καρολάιν θα στοιχειώνει τη ζωή του για πάντα. . .Η τιμωρία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ξεφεύγει από τα όρια της ανθρώπινης δικαιοσύνης. Είναι βέβαιη ότι θα τιμωρηθεί ποινικά αλλά ηθική δικαίωση δεν θα υπάρχει για την κόρη του και τους γονείς της Καρολάιν”.

    Η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεατρική απολογία από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ