• ΥΓΕΙΑ

    Αξιωματούχος του EMA: Να σταματήσει η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και για τους άνω των 60 ετών

    AstraZeneca

    Το εμβόλιο της AstraZeneca (EPA/JOE GIDDENS / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Την άποψη πως οι χώρες θα πρέπει να  αποφύγουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 60 ετών υποστήριξε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Covid 19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω ανησυχιών για τα περιστατικά θρόμβωσης.

    Όπως αναφέρει το Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη.

    Στις δηλώσεις του  o επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa που υποστήριξε ότι τα οφέλη από τα εμβόλια υπερτερούν των κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

    Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

    Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».



    ΣΧΟΛΙΑ