• Top Stories

    Ανηλεές κυνηγητό της Airbnb στα δικαστήρια! Κάποιοι όμως της στρώνουν κόκκινο χαλί – Τι συμβαίνει στην Αθήνα

    • NewsRoom
    new york airbnb


    Είναι κοινώς αποδεκτό πως η Airbnb έχει σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στον τουριστικό τομέα, ήταν όμως μάλλον θέμα χρόνου να τη “σύρουν” στα δικαστήρια! Την ώρα λοιπόν που κάποιοι την υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων, υπάρχουν κι αυτοί που ετοιμάζονται να τη σβήσουν από το χάρτη μέσα από “αιματηρές” δικονομικές μάχες!

    Ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να βγάλουν εκτός παιχνιδιού την Airbnb, είναι η πόλη της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα μάλιστα, με ένα νέο νομοσχέδιο που υπεγράφη από τον κυβερνήτη Andrew Cuomo, θα επιβάλλεται πρόστιμο σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες για την εκμίσθωση των διαμερισμάτων τους, ακόμη και αν αυτή γίνεται για λιγότερο από 30 μέρες. Στόχος είναι η αποτροπή της μετατροπής των κατοικιών σε ξενοδοχεία, χωρίς την καταβολή κάποιου φόρου.

    Ωστόσο, παρά τα δικαστικά της μπλεξίματα, η Airbnb -αν εξαιρέσουμε τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο (όπου απαγορεύθηκε η ενοικίαση μέσω Airbnb) και τη Βαρκελώνη (της οποίας η νέα δήμαρχος βρίσκεται σε διαμάχη με την εταιρεία, φοβούμενη ότι η παρουσία της εκεί θα οδηγήσει σε αθρόα προσέλευση τουριστών καταστρέφοντας τη γοητεία της πρωτεύουσας της Καταλονία)- τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης σε άλλες μεγαλουπόλεις. Σε αυτό σαφώς συμβάλλει το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως συνεργάσιμη με τις τοπικές, και όχι μόνο, αρχές.

    verolino airbnbn

    Άλλωστε η εταιρεία, μόλις εισέρχεται σε νέες αγορές, έρχεται άμεσα σε επαφή μαζί τους, έχοντας ως στόχο να δουλέψουν σε συνθήκες άριστης συνεργασίας, προκειμένου να φτάσουν την επιτυχία.

    Μία ακόμη τακτική της AirBnb είναι ότι διοργανώνοντας εκδηλώσεις, παρέχει στους οικοδεσπότες πληροφορίες και βοήθεια σχετικά με θέματα φορολογίας, πυρασφάλειας αλλά και πολλά άλλα.

    barcelona airbnb

    Airbnb: Συμπληρωματική υπηρεσία σε όφελος του πολίτη

    Η βασική διαφωνία της Airbnb είναι ότι στην ουσία λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ενάντια στα ξενοδοχεία. Άλλωστε τα 3/4 των σπιτιών που φιλοξενεί στη λίστα της βρίσκονται σε λιγότερο τουριστικές περιοχές, όπου μάλιστα δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία.

    Αθήνα

    Η Airbnb, ήρθε στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, δηλαδή το 2009. Από τότε ολοένα και περισσότεροι τουρίστες τη χρησιμοποιούν προκειμένου να βρουν κατάλυμα στα ταξίδια τους και ιδιοκτήτες σπιτιών για να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα.

    Λογικό επόμενο, καθώς η εταιρεία αποτελεί ένα μέρος της διαμοιρασμένης οικονομίας, που δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε νέες οικονομικές ευκαιρίες, προωθώντας την επιχειρηματικότητα, ενδυναμώνοντας την κοινότητα και προστατεύοντας τους πόρους που ήδη υπάρχουν.

    athens airbnb

    Στην Αθήνα τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται είναι πραγματικά “διαμάντια”! Μέσα στο κέντρο της ιστορικής πόλης, νεοκλασικά αλλά και μοντέρνα προσελκύουν πολλούς τουρίστες που επιζητούν έναν πιο εναλλακτικό τρόπο διακοπών και προτιμούν να αποφύγουν την διαμονή σε ξενοδοχεία.

    Εκτός βέβαια από την Αθήνα στο “κόλπο”, έχει μπει και η Θεσσαλονίκη, με την συμπρωτεύουσα να διαθέτει και εκείνη μερικά εκπληκτικά σπίτια στην γνωστή πλατφόρμα.

    thessaloniki airbnb

    Λονδίνο

    Στη λίστα με τις φιλικά προσκείμενες πόλεις προς την Airbnb, ανήκει και το Λονδίνο. Σύμφωνα με την ίδια την ίδια την εταιρεία ο μέσος οικοδεσπότης της, είναι κάποιος που “ανοίγει” το σπίτι του για περίπου 50 νύκτες και κερδίζει 3,500 στερλίνες τη χρονιά.

    london airbnb

    Χαρακτηριστικό δε είναι ότι οι Λονδρέζοι δεν επιβαρύνονται με την καταβολή φόρου για την ενοικίαση των δωματίων ή των σπιτιών τους, εάν αυτή διαρκεί έως και 90 μέρες, κερδίζοντας περισσότερα από 7,500 στερλίνες ετησίως.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Airbnb στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε κάποιες άλλες πόλεις, υποδεικνύουν και τον βαθμό που στην ουσία τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν την παρουσία της εκεί. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, η Ένωση Ξενοδοχειακών Μονάδων της πόλης, ανακοίνωσε ότι το 2015 η Airbnb προκάλεσε την απώλεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις επιχειρήσεις τους. Αυτό από μόνο του άσκησε τρομερή πίεση στις αρχές προκειμένου να κλείσουν την υπηρεσία.

    Ευτυχώς, για την εταιρεία και τους εν δυνάμει και εν ενεργεία οικοδεσπότες, οι πόλεις που αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά τις υπηρεσίες της, είναι ελάχιστες!

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: “Στο εδώλιο” ο Mark Zuckerberg -Κατηγορούν το Facebook για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χιονισμένη χλιδή: Μπήκαμε στα πιο πολυτελή σαλέ για σκι που μπορείς να νοικιάσεις μέσω Airbnb

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ για 1.000.000 ιδιόκτητες που ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb. Τι αλλάζει στα μαύρα λεφτα που παίρνουν



    ΣΧΟΛΙΑ