• Κοινωνία

    Αναταραχή στον Έβρο: Χημικά και πετροπόλεμος στις Καστανιές

    Φωτογραφία αρχείου από τον Έβρο


    Με χρήση χημικών απαντούν οι αστυνομικοί στον πετροπόλεμο που δέχονται από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνείο των Καστανέων στον Έβρο.

    Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός, με τους πρόσφυγες – μετανάστες να επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

    Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

    Στο φράχτη των συνόρων μεταδίδονται από κινητές ομάδες εκπομπής του στρατού μηνύματα προς τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος.

    Τα μηνύματα είναι στις εξής γλώσσες: Αραβικά, Αγγλικά, Παντζάμπι/Ουρντού (Πακιστάν), Φαρσί (Αφγανιστάν & Ιράν), Παστού (τμήμα Αφγανών) και Μπενγκάλι (Μπανγκλαντές).

    Στο μεταξύ το μήνυμα που μεταδίδεται στα κινητά όσων πλησιάζουν τα σύνορα από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι το εξής:

    «Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

    Τραυματίας ένας αστυνομικός

    Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, στις Καστανιές Έβρου, άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες, είναι καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του, ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

    Νωρίτερα χρήση προειδοποιητικών πυρών έκαναν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στον Έβρο, με σκοπό να απωθήσουν τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

    Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή νύχτα στο τελωνείο των Καστανιών, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς, κατά διαστήματα, οι συγκεντρωμένοι μετανάστες έκαναν προσπάθειες για να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό.



    ΣΧΟΛΙΑ