• ΥΓΕΙΑ

    Αναστασία Κοτανίδου: Πότε θα μπορούμε να εισηγηθούμε την άρση του lockdown (video)

    • NewsRoom

    Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ


    Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μπορέσει να εισηγηθεί την άρση της κατάστασης της γενικευμένης καραντίνας, στην οποία η χώρα θα μπει από το Σάββατο, εξήγησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Κοτανίδου ανέφερε πως το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που καταγραφεί μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, γεγονός που αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ πάνω από 50% σε διάστημα τριών εβδομάδων. Ο επόμενος στόχος είναι τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000.

    «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» δήλωσε η κ. Κοτανίδου.

    Όπως εξήγησε, εκείνο που κινητοποίησε την επιτροπή να εισηγηθεί lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».  Ωστόσο, όπως τόνισε, η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κορωνοϊου, όπως επίσης και οι ΜΕΘ.

    Αντίθετα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι, μεταξύ των οποίων και ανθρώπων που δεν νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.

    Ερωτηθείσα για το αν θα προλάβουμε τις γιορτές, η καθηγήτρια επεσήμανε πω αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ