• Top Stories

    Ανακατατάξεις στα Βαλκάνια: Ανταλλαγή εδαφών συζητούν Σερβία και Κόσοβο, αναζωπυρώσεις βαλκανικών εθνικισμών φοβάται η Ευρώπη

    • NewsRoom


    Το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας μπαίνει αύριο επισήμως στο τραπέζι κατά την κρίσιμη συνάντηση των προέδρων των δύο χώρων, Χασίμ Θάτσι και Αλεξάντερ Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη, η οποία στη συνάντηση θα εκπροσωπηθεί από την Φεντερίκα Μογκερίνι, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις φοβούμενη ότι μια πιθανή συμφωνία μπορεί να ανοίξει ορέξεις και για άλλες διεκδικήσεις αναζωπυρώνοντας τους βαλκανικούς εθνικισμούς.

    Οι δύο ηγέτες ανέφεραν πριν από λίγες εβδομάδες ότι η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε να συζητηθεί στην τελική φάση των συνομιλιών. Το σενάριο που μπαίνει στο τραπέζι είναι η κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, όπου ο πληθυσμός είναι ως επί το πλείστον αλβανικής καταγωγής, να περάσει στο Κόσοβο και σε αντάλλαγμα η Σερβία να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή βόρεια του ποταμού Ίμπαρ, που διέρχεται από τη σερβοκρατούμενη Μιτρόβιτσα.

    Το σχέδιο ήδη προκαλεί τριγμούς στο Κόσοβο, με τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι να αντιδρά και την αντιπολίτευση να ζητά από τη Βουλή ψήφισμα που θα απαγορεύει στον Θάτσι να συζητήσει το συνοριακό ζήτημα με τη Σερβία.

    Η διαφορά μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας μετρά ήδη 20 χρόνια. Η παγιωμένη κατάσταση έχει φέρει (πρόσκαιρη;) ηρεμία στην περιοχή και η Ευρώπη φοβάται ότι μια πιθανή συμφωνία μπορεί μεν να ανοίξει το δρόμο για επίλυση της διαφοράς, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

    Το Βερολίνο εκφράζει έντονους φόβους για τον κίνδυνο αστάθειας σε άλλες ευαίσθητες περιοχές, όπως η Βοσνία και η ΠΓΔΜ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επαναχάραξης των συνόρων.

    Η Μόσχα, παραδοσιακή σύμμαχος του Βελιγραδίου, διαμηνύει ότι θα στηρίξει όποια απόφαση κρίνει κατάλληλη η Σερβία. Η Ουάσιγκτον στηρίζει διακριτικά το σχέδιο, τονίζοντας ότι επιθυμεί μια βιώσιμη, αλλά μη αποσταθεροποιητική συμφωνία.

    Η Φεντερίκα Μογκερίνι διατύπωσε στις αρχές της εβδομάδας την άποψη ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε «βαθιά και νομικά δεσμευτική» συμφωνία, αν και λόγω των αντιδράσεων στην Πρίστινα, δεν αναμένονται και πολλά από το αυριανό τετ-α-τετ στις Βρυξέλλες.



    ΣΧΟΛΙΑ