• Top Stories

    Αλέξη Τσίπρα δώσε φόρο 10% εάν θες να έρθουν επενδύσεις στη χώρα


    **Εγώ σας τα έλεγα με κίνδυνο να με αποκαλέσετε οπαδό της ολιγαρχίας. Όχι, είμαι οπαδός της αθηναϊκής δημοκρατίας, της αρχαίας. Δεν μπορούν να έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου. Σας έλεγα ότι θα πάνε να ψηφίσουν οι μεθύστακες των παμπ, οι χούλιγκανς και οι αμόρφωτες νοικοκυρές του Ηνωμένου Βασιλείου. Πήγαν και ψήφισαν. Χωρίς να ρωτήσουν τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις περιοχές με πολλά εργοστάσια νίκησε η εθνική περηφάνια, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη ότι δεν συμφέρει τους ξένους βιομηχάνους το Brexit και ότι η αποχώρηση των επενδυτών θα στοιχίσει την θέση εργασίας χιλιάδων εργατών.

    *Παράδειγμα. Οι μεγάλες παραδοσιακές βρετανικές εταιρείες αυτοκινήτων έχουν περάσει σε ξένους ιδιοκτήτες. Η Mini και η Rolls Royce ανήκουν στο γερμανικό όμιλο της BMW, η Bentley στον γερμανικό της Volkswagen, η Jaguar και η Land Rover στον ινδικό της Tata. Όλοι, με ειδικές οικονομικές συμφωνίες, διατηρούν εργοστάσια επί βρετανικού εδάφους.   

    *Με παραγωγή 1.600.000 αυτοκινήτων σε ετήσια βάση, με 730.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων λιρών οι εργάτες της Μικράς Αγγλίας προσπέρασαν ένα δεδομένο. Τα μισά από τα αυτοκίνητα που φτιάχνουν πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ελκυστικά επειδή υπάγονται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς. Τώρα δεν θα αγοράζουν οι ευρωπαίοι οπότε εξετάζεται η πιθανότητα να μετακομίσουν τα εργοστάσια. Όπως μου έλεγε η φίλη μου η Δήμητρα, που εργάζεται στο Λονδίνο ως σύμβουλος επενδύσεων, υπάρχει και μια ακόμη λεπτομέρεια. Πολλά από τα τμήματα των αυτοκινήτων παρασκευάζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή τα παρμπρίζ φτιάχνονται στη Γαλλία. Για να φύγουν από τη Γαλλία και να πάνε στην ανεξάρτητη, αυτόνομη Αγγλία, θα φορολογηθούν άρα δεν συμφέρει. Εν ολίγοις σε όλα τα στάδια της παραγωγής αυτοκινήτων θα υπάρχουν παραπάνω φόροι και δασμοί. 

    *Κάπου εδώ θα έπρεπε να αντιδράσει γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνοντας νέο επενδυτικό νόμο και ειδικές οικονομικές ζώνες, ναι, αυτές για τις οποίες μιλούσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κάνοντας τους συριζαίους να χοροπηδούν από τα νεύρα. Θα τους πείραζε εάν μετακόμιζαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ελλάδα με ένα ειδικό καθεστώς. Αν έδινε για παράδειγμα flat tax 10% και κάποια άλλα κίνητρα, θα μπορούσε κάτι να κάνει. Θα μπορούσε εάν δεν ήταν αφερέγγυος. Γιατί σου λέει ο Γιαπωνέζος, «που να πάω να μπλέξω με τους τρελούς, φέτος λένε 10%, του χρόνου θα το πάνε 35%, η Ελλάδα είναι μόνο για σουβλάκι». Δεν τους αδικώ. Θα μιλήσουν με τα σοβαρά άτομα. Είδατε κι εσείς ότι η Μέρκελ ξεκίνησε τις συναντήσεις πριν καλά καλά βγουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Διεκδικεί μερίδιο του πλούτου. Η δική μας κυβέρνηση ασχολείται με την αποτυχία των Podemos, τόσο μυαλό έχει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sfirokopima-ton-trapezikon-metochon-sto-chrimatistirio-tou-londinou/56320

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/george-soros-giati-den-epexa-afti-ti-fora-tin-sterlina/56309

     



    ΣΧΟΛΙΑ