• Top Stories

    Αυτό είναι το αναπάντεχο δώρο που προσφέρουν τώρα οι Λονδρέζοι στους Ευρωπαίους (και στους Έλληνες)


    Ψηφίζοντας την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί προσέφεραν ένα αναπάντεχο “δώρο” στους τουρίστες, που θα επισκεφθούν το Λονδίνο, αφού πλέον θα μπορούν να βρουν γνωστές και ακριβές μάρκες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βύθισε την αξία του βρετανικού νομίσματος, κάνοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες της χώρας πιο προσιτά για τους ξένους αγοραστές. Οι καταναλωτές αντέδρασαν άμεσα, ενώ οι Κινέζοι πολίτες σπεύδουν να κλείσουν τις επόμενες διακοπές τους στο Λονδίνο.

    Η υποτίμηση της λίρας, βέβαια, αποτελεί και μια τονωτική ένεση για τις βρετανικές πολυτελείς μάρκες, αφού δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που επισκέπτονται αντίστοιχα καταστήματα για τις αγορές τους. Τον τελευταίο χρόνο, σημειώθηκε αύξηση 46% στον τουρισμό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα VisitBritain. Φαίνεται, λοιπόν, πως μια πιο ασθενής λίρα, ωφελεί, προς το παρόν, τις τουριστικές ροές, που καταφθάνουν στη Μεγάλη Βρετανία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας ρολογιών Moser & Cie, Edouard Meylan, αναφέρει: “Δεν εκπλήσσομαι όταν βλέπω τουρίστες να συρρέουν στη Ηνωμένο Βασίλειο. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να αγοράσουν κάτι με 10% και 20% έκπτωση.”

    Όσο περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στη χώρα, τόσο το καλύτερο για τις μεγάλες βρετανικές εταιρείες, όπως είναι η Mulberry και η Burberry, που παλεύουν να επιβιώσουν, μέσα σε μια Ευρώπη της κρίσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη αγορά πολυτελών ειδών, στα  15.5€ δισεκατομμύρια.

    Burberry

    “Η βραχυπρόθεσμη υποτίμηση της λίρας θα επηρεάσει τον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται το Λονδίνο”, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος των Harrods, Michael Ward. Αλλά αυτά τα οφέλη θα αργήσουν να φανούν. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες ίσως προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών, αν η λίρα συνεχίσει την πτωτική της πορεία.

    Μερικοί ερευνητές έρχονται να αποθαρρύνουν τις αγορές, αναφέροντας πως, μετά το δημοψήφισμα, ο κόσμος θα αρχίσει να γίνεται πιο επιφυλακτικός με τα ψώνια του. Μια πτώση της στερλίνας της τάξης του 10%, μπορεί να αποφέρει κέρδη 90 εκατομμυρίων σε μια εταιρεία όπως είναι η Burberry, αναφέρει ο Jogh Guy, τραπεζικός αναλυτής. Ενώ, ο αναλυτής Thomas Chauvet, επισημαίνει πως σήμερα μόνο το 10% των εσόδων της προαναφερθείσας εταιρείας προέρχεται από τους Βρετανούς και ένα 60% από τους τουρίστες.

    Το δημοψήφισμα αυτό, εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις, φαίνεται πως θα αλλάξει και τον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν, ψωνίζουν και ξοδεύουν τα χρήματά τους. Ενώ παλιότερα, το Τόκιο θεωρούνταν ο παράδεισος για όσους ήθελαν να επιδοθούν σε ατελείωτα ψώνια, τώρα φαίνεται πως σιγά σιγά το Λονδίνο παίρνει τη θέση του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/mikonos-xaplostres-90-evro-kommotirio-600-evro/57381

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/jp-morgan-afto-ine-krisimo-simio-pou-tha-krini-mpori-na-apofefchthi-brexit/57509



    ΣΧΟΛΙΑ