Top Stories

Αδύνατον να πείσουν: Συντριβή για ΣΥΡΙΖΑ, στο κενό πέφτουν υποσχέσεις και παροχολογία

  • NewsRoom


Δεν αλλάζει η γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση παρά την παροχολογία και τους διορισμούς που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο διάστημα, με σκοπό να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα. Όλες οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό καθώς η κοινή γνώμη φαίνεται πως έχει πια αμετακίνητη θέση για όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και χθες στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, υπάρχει περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ, όπως και διατήρηση των μεγάλων ποσοστών στην παράσταση νίκης για την αξιωματική αντιπολίτευση ή σχετικά με τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Καθώς η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα της χαρτιά πάνω στη θετική ατζέντα, που προσπαθεί να προβάλει από τον Αύγουστο και μετά (κοινωνικό μέρισμα, επίδομα ενοικίου, επιστροφή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, μη περικοπή των συντάξεων, κ.λπ.), τα ποσοστά δεν ανεβαίνουν, γιατί όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση, ο κόσμος δεν πείθεται από τη ρητορική ότι όλα βαίνουν καλώς.

Έτσι, λοιπόν, η χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε σε διψήφιο ποσοστό. Στην αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει το 33,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%.

Και τα δύο κόμματα φαίνονται να ενίσχυσαν τα ποσοστά τους, όμως η ΝΔ υπερσκέλισε τον ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας δύο μονάδες έναντι μίας για την Κουμουνδούρου.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, με 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στην δημοσκοπική Βουλή. Η στήριξη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του τρία τοις εκατό βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.

Σύμφωνα με την Pulse, παράγοντας-κλειδί για την ΝΔ είναι η συσπείρωση, η οποία υπολογίζεται στο 83%, τριάντα μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει διαρροή του 16% των υποστηρικτών στις τελευταίες εκλογές του 2015 να έχουν στραφεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα 16% έχει διαρρεύσει στην «γκρίζα ζώνη» των λευκών/αποχή και των αναποφάσιστων.

Η ΝΔ επικρατεί και στην παράσταση νίκης με διαφορά 32 μονάδων – 57 έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμά της όμως έχει «ψαλιδιστεί» κατά τρεις μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, κατά τον οποίο η κυβέρνηση διασφάλισε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα με αμφότερους τους αρχηγούς να βελτιώνουν την στήριξή τους κατά μία μονάδα έκαστος.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών.

Η έρευνα διεξήχθη ενώ προωθείται η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ και εν μέσω παρατεταμένης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.

Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.

Ενδεικτικό είναι ότι ελαφρά περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφότου κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια. Στον αντίποδα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πέσει προτού το ονοματολογικό φτάσει το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση Pulse: Στις 10,5 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαρωτική διαφορά υπέρ της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση


ΣΧΟΛΙΑ