• Top Stories

    Το μέγεθος…μετράει όταν μιλάμε για το ΑΕΠ Αμερικανικών πόλεων!


    Όποιος έχει πει πως το μέγεθος δεν μετράει…δεν έχει επισκεφτεί μία αμερικανική πόλη! Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν όσο του Καναδά διαθέτει η Νέα Υόρκη και η Ελλάδα όσο μια από τις 54 πολιτείες των ΗΠΑ, το Ντένβερ, όπως προκύπτει από μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, με αφορμή τη συνεδρίαση του Ταμείου που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Αμερικής, Ουάσινγκτον.

    Αν η Νέα Υόρκη ήταν χώρα, το ΑΕΠ της, το οποίο ανέρχεται σε 1,6 τρισ. δολ. θα ήταν περίπου όσο αυτό του Καναδά, ενώ του Λος Αντζελες θα ήταν ελάχιστα μικρότερο από αυτό του Μεξικό, σύμφωνα με το Bloomberg, που συνέκρινε την οικονομία πόλεων των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες ανά τον Κόσμο.

    Σύγκριση με την Eλληνική Οικονομία δεν έκανε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ωστόσο, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας εν μέσω κρίσης κρίση βρέθηκε το 2015 στα 176 δισ. ευρώ (ή 197 δισ. δολ. με την ισοτιμία στο 1,12), βρίσκεται λίγο πάνω από το Ντένβερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της ομογένειας “Εθνικός Κήρυκας”.

    Με το ελληνικό ΑΕΠ στα 242 δισ. δολ. το 2008 (ή 336 δισ. δολ. με την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο να είναι 1,39 στις 31 Δεκεμβρίου 2008 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) η Ελλάδα, αν είχε διατηρήσει την Οικονομία της στα ίδια επίπεδα θα μπορούσε σήμερα να συγκριθεί με την Ατλάντα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει…και όχι μόνο λόγω της ισοτιμίας.

    imf bloomberg

    Το άρθρο του Bloomberg ανέφερε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο η πιο πλούσια χώρα στον Κόσμο, αλλά και από τις πιο αστικοποιημένες. Οι 20 μεγαλύτερες πόλεις τους έχουν πληθυσμό περί τα 120 εκατ. άτομα. και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

    Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε το άρθρο, οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές για τα μεγέθη των αμερικανικών πόλεων και όχι για να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ της Ουάσιγκτον, σε ευρύτερους όρους είναι περίπου ίδιο με αυτό της Νιγηρίας και της Σουηδίας, αλλά αυτές οι δύο χώρες δεν μπορούν να συγκριθούν, ειδικά ως προς τις συνθήκες διαβίωσης.

    imf bloomberg 2

    Αυτό που είναι ενδιαφέρον, προσθέτει, είναι ο όγκος της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφουν τα πυκνοκατοικημένα αυτά αστικά κέντρα, ο οποίος είναι ανταγωνιστικός, σε ονομαστική αξία τουλάχιστον, ολόκληρες χώρες. Όποιος έχει πει πως το μέγεθος δεν μετράει…δεν έχει επισκεφτεί μία αμερικανική πόλη, κατέληγε το Bloomberg.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/maches-tis-elladas-sta-prokrimatika-tou-world-cup-2018-sinechizonte-ston-ote-tv/80107

     



    ΣΧΟΛΙΑ