• Top Stories

    220 δισ. ευρώ κρυμμένα κάτω από το Λονδίνο

    Χρυσός


    Στο Λονδίνο κρύβεται ένα χρυσωρυχείο. Και μάλιστα κάτω από τους δρόμους της πόλης. Απλώνεται σε περίπου 28.000 τ.μ. κάτω από το City, το οικονομικό κέντρο που βρίσκεται στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Εκεί, κάτω από τα πεζοδρόμια και τα λεωφορεία της Threadneedle Street, υπάρχει ένας λαβύρινθος με οκτώ θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας – το καθένα γεμάτο με ράβδους χρυσού συνολικής αξίας περίπου 141 δισ. λιρών (180 εκ. ευρώ).

    goldbar
    Κάθε ράβδος αξίζει περίπου 350.000 λίρες (448.000 ευρώ)

    Οι ράβδοι είναι στοιβαγμένες σε σειρές συρταριών με μπλε αριθμούς. Κάθε ράβδος ζυγίζει περίπου 12 κιλά και η καθεμιά στοιχίζει 350.000 λίρες (450.000 ευρώ), παραπάνω δηλαδή από τη μέση τιμή ενός σπιτιού στη Μεγάλη Βρετανία! Κάθε ράβδος δείχνει ελάχιστα διαφορετική, εξαρτάται το πού τελειοποιήθηκε. Κάποιες ράβδοι έχουν επικλινείς άκρες για να πιάνονται πιο εύκολα ενώ άλλες μοιάζουν σαν μια φραντζόλα ψωμί.

    Δεν υπάρχει καμιά μυρωδιά πάντως εδώ: το μέταλλο δε μυρίζει. Ούτε θόρυβος ακούγεται εξαιτίας των χοντρών τσιμεντένιων τοίχων των θησαυροφυλακίων.

    bankofengland
    Κάτω από την Τράπεζα της Αγγλίας, στη Threadneedle Street, κρύβονται θησαυροφυλάκια με 5.134 τόνους χρυσού

    Εκεί μέσα όμως βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά εμπορεύσιμα κεφάλαια. Συμφωνίες κλείνονται σε χρυσό ακόμα σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου. Η τιμή του αποτελεί καίριο βαρόμετρο της εμπιστοσύνης του κόσμου. Η τιμή του ανεβαίνει όταν οι αγορές πέφτουν αλλά και πριν από τις αμερικάνικες εκλογές – όπως τώρα.

    “Ο χρυσός είναι ένα οχυρό ενάντια στην αβεβαιότητα”, λέει ο Jonathan Spall, ένας έμπορος χρυσού με εμπειρία χρόνων και τώρα manager της G Cubed Metal.

    Αυτά τα θησαυροφυλάκια βρίσκονται ακριβώς στην καρδιά του ευάλωτου, αφάνταστα σημαντικού οικονομικού κέντρου του City.

    Περίπου το ένα πέμπτο του χρυσού όλων των κυβερνήσεων του κόσμου βρίσκεται στο Λονδίνο. Συνολικά, 6.256 τόνοι χρυσού κάθονται σε θησαυροφυλάκια μέσα και τριγύρω από το Λονδίνο – αξίας 172 δισ. λιρών (220 δισ. ευρώ).

    p03rm6f5
    Οι ράβδοι στοιβάζονται σε ράφια στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας

    Μόνο τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας κατέχουν 5.134 τόνους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Βρετανικού Θησαυροφυλακίου αλλά και η πλειοψηφία του φυσικού χρυσού που εμπορεύεται στο Λονδίνο. Στα ίδια θησαυροφυλάκια βρίσκεται και ο χρυσός που κατέχουν 30 χώρες μαζί με τα αποθέματα 25 τραπεζών.

    Τόσος χρυσός που είναι συγκεντρωμένος στη βρετανική πρωτεύουσα που ίσα που φτάνει για να διατηρείται το εμπόριο του μετάλλου. Επίσης αντανακλά και την ασφάλεια των θησαυροφυλακίων του Λονδίνου.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/floga-tou-rio-esvise-lampsi-omos-meni-20-monadikes-fotografies/68547



    ΣΧΟΛΙΑ