• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σήματα «παράξενης προέλευσης» από το διάστημα κατέγραψαν οι επιστήμονες του SETI

    • NewsRoom


    Μια σειρά από ταχύτατα ραδιοσήματα «παράξενης προέλευσης» από ένα εξαιρετικά μακρινό σημείο του διαστήματος κατέγραψαν οι επιστήμονες του SETI, του προγράμματος παρακολούθησης σημάτων και μηνυμάτων από το βαθύ διάστημα με σκοπό την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

    «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, πραγματικά ό,τι πιο παράξενο έχουμε συναντήσει», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής του προγράμματος.

    Τα σήματα φαίνεται να προέρχονται από ένα σημείο με πολύ ισχυρά και πολύ σπάνια μαγνητικά πεδία. Μια τέτοια κατάσταση δημιουργείται πιθανότατα στην περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα, αν και θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα άλλων περίεργων αστροφυσικών συνθηκών.

    Πρόκειται κυρίως για ισχυρές και ταχύτατες «ομοβροντίες» ραδιοκυμάτων που ταξιδεύουν βαθιά στο σύμπαν με  προέλευση, πιθανότατα, από «ακραία» περιβάλλοντα.  Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτές.

    Η ειδική ομάδα αναζήτησης εξωγήινης ζωής παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, αν και η ύπαρξη των συγκεκριμένων ραδιοσημάτων είναι πιθανό να υποδηλώνει το ακριβώς αντίθετο σενάριο.

    «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς την υπόθεση της εξωγήινης ζωής και προέλευσης των σημάτων, αλλά το θεωρούμε δύσκολο στη συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε ο Vishal Gajjar, ένας από τους επιστήμονες για το έργο και ένας ερευνητής του ιδρύματος SETI.



    ΣΧΟΛΙΑ