• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τον κορονοϊό

    • NewsRoom


    Δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού, όπως η έκδοση κορωνο-ομολόγων και η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  καλούνται να αποφασίσουν οι ηγέτες της Ε.Ε.

    Για τις αποφάσεις αυτές   βρίσκεται σε εξέλιξη το απόγευμα της Πέμπτης, η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εξετάσουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού, όπως η έκδοση κορωνο-ομολόγων και η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM.

    Σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών θα περιστραφεί γύρω από την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων και κατά πόσο μπορεί να επιστρατευθεί για την στήριξη κρατών στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του φονικού ιού.

    Με τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας στις εθνικές οικονομίες να παραμένουν ως αυτήν την ώρα αχαρτογράφητες, στην ουσία νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για μια γενναία και μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική ροή -αμέσως μετά το πέρας της έξαρσης του ιού- ζητούν εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Σε κοινή τους επιστολή, οι ηγέτες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας επαναφέρουν την πρωτόλεια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του οργάνου, Μάριο Σεντένο, έκανε για πρώτη φορά λόγο για «συμμετρικό εξωτερικό σοκ», λειαίνοντας από πλευράς του το έδαφος.

    Μολονότι η πρώτη τριβή με την ιδέα του ευρω-ομολόγου για την ανασυγκρότηση από την πανδημία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ προσέκρουσε στο τείχος των βορείων (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία), η επαναφορά του αιτήματος στο ανώτερο επίπεδο με εννέα προσωπικές υπογραφές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκκίνησης της συζήτησης, χωρίς αυτήν να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

    Σήμερα θα φανεί σε ποιο βαθμό και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης έχουν την ίδια ανησυχία για τις διαστάσεις του φαινομένου και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ