• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα μαλλιά μας, σύμφωνα με την επιστήμη

    • NewsRoom


    Πιθανώς έχετε αναρωτηθεί πόσο συχνά θα πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας. Το ερώτημα είναι σύνηθες και υπάρχουν πολλές διαφορετικές απαντήσεις, που δίνουν οι άνθρωποι γι’ αυτό. Για παράδειγμα, η Kim Kardashian λέει ότι πλένει τα μαλλιά της μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

    Έξω από το ντους, το δέρμα του κεφαλιού σας μπορεί σταδιακά να γίνει πιο λαμπερό, πιο θαμπό και πιο λιπαρό.

    Επομένως, γιατί συμβαίνει αυτό, και πόσο συχνά θα πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας, προκειμένου να κρατήσετε το λίπος, που χρειάζεται ώστε να είναι όσο το δυνατόν υγιέστερα;

    Η ρίζα του προβλήματος

    Τα μαλλιά σας γίνονται λιπαρά για τον ίδιο λόγο, που γίνεται και το πρόσωπό σας λιπαρό: oι αδένες στο δέρμα παράγουν μία ελαιώδη ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα είναι αυτό που υγραίνει τα μαλλιά και τα προστατεύει από την ξηρότητα.

    Οι αδένες, που παράγουν σμήγμα (ονομάζονται σμηγματογόνοι αδένες) και βρίσκονται δίπλα στις ρίζες των μαλλιών στο στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο. Το χόριο είναι ο συνδετικός ιστός που υποστηρίζει την επιδερμιδα και τη συνδέει με το υποδόριο λίπος.  Κανάλια από τους σμηγματογόνους αδένες οδηγούν στον θύλακα της τρίχας – αυτό καθορίζει το πώς το σμήγμα βγαίνει από το δέρμα και μεταφέρεται επάνω στο τριχωτό της κεφαλής σας. Ρίξτε μια ματιά:

    124
    Το βασικό πράγμα για το σμήγμα είναι το εξής: Ο καθένας από εμάς παράγει διαφορετική ποσότητα σμήγματος.

    Τα πάντα, και κυρίως οι ορμόνες επηρεάζουν την ποσότητα σμήγματος, που παράγουμε σε μια δεδομένη στιγμή, είπε ο δερματολόγος Kaiser Permanente. Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την επιπλέον παραγωγή σμήγματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τηn εμφάνιση της λιπαρότητα στα μαλλιά, αλλά και της ακμής στο δέρμα.

    Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας;

    Ενώ η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα, υπάρχει μια αλήθεια όπως λέει ο Mirmani: Κανείς δεν πρέπει να λούζεται κάθε μέρα. Το συχνό λούσιμο μπορεί στην πραγματικότητα, να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με δηλώσεις του δερματολόγου και διευθυντής της κλινικής μαλλιών Boston Medical Center της Lynne Goldberg.

    “Είναι παράδοξο, αλλά οι άνθρωποι, που πλένουν καθημερινά τα μαλλιά τους για να απαλλαγούν από το λάδι, αυτό που στην πραγματικότητα καταφέρουν είναι να στεγνώνουν το τριχωτό της κεφαλής τους, με αποτέλεσμα να παράγουν ακόμη περισσότερο λάδι”, είπε ο Goldberg.

    Εδώ είναι τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν προσπαθείτε να καθορίσετε το πόσο συχνά θα πρέπει να λούζεστε:

    1. Tύπος δέρματος

    Αν το δέρμα και τα μαλλιά σας είναι κανονικά (όχι σούπερ λιπαρά και όχι σούπερ ξηρά) για να στεγνώσουν, ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι να τα πλένετε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με μια στήλη για την υγεία του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αν το δέρμα της κεφαλής σας είναι λιπαρό, τότε μάλλον πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας πιο συχνά.

    2. Υφή των μαλλιών

    Η υφή των μαλλιών σας επηρεάζει το πόσο γρήγορα  το σμήγμα εξαπλώνεται από τη ρίζα προς τις άκρες των μαλλιών σας. Οι χοντρές τρίχες και τα σγουρά μαλλιά επιβραδύνουν την εξάπλωση του σμήγματος, έτσι αν έχετε μαλλιά, όπως αυτά μπορείτε να τα λούζετε μία φορά την εβδομάδα, λένε οι ειδικοί στο Columbia.

    Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που έχουν λεπτή τρίχα και ίσια μαλλιά πιθανότατα θα χρειαστούν να λούζονται με σαμπουάν δύο φορές τη βδομάδα ή και περισσότερο.

    3. Styling

    Ένα άλλο πράγμα που εξετάζει είναι κατά πόσο χρησιμοποιείται προϊόντα styling και μπιστολάκι. Αν τα μαλλιά σας έχουν καταστραφεί από το styling, θα πρέπει να τα πλένετε λιγότερο συχνά, τονίζει ο Μirmirani.

    Η καλύτερη απάντηση είναι μάλλον μία φορά κάθε τρεις ημέρες.
    Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο αν έχετε συνηθίσει να λούζεστε καθημερινά, αλλά μετά από δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσετε το νέο πρόγραμμα, θα έχετε υγιή μαλλιά, όχι λιπαρά, αλλά και πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

    Για τις γυναίκες, το λούσιμο και το φορμάρισμα των μαλλιών μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία ώρα. Έτσι εξοικονομείται χρόνο και χρήμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/article-mipos-irthe-telos-gia-victorias-secret/52027

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/sti-dresdi-o-kiklos-ton-sinomoton-ti-tha-sizitisoun-ischiri-tis-leschis-mpilntempergk/52040



    ΣΧΟΛΙΑ