• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Πώς ένας ιδιοκτήτης κακόφημου μπαρ έγινε βομβιστής αυτοκτονίας;

    Bataclan

    Bataclan


    Μέχρι πριν από έξι εβδομάδες, ο Μπραΐμ Αμπντεσλάμ ήταν ιδιοκτήτης ενός μπαρ στην περιοχή Μόλενμπεκ του Βελγίου – και μάλιστα, ενός μπαρ όπου διαπιστώθηκε ότι το καλοκαίρι γινόταν διακίνηση και χρήση ναρκωτικών. Ο ίδιος άνθρωπος το βράδυ της Παρασκευής ανατινάχθηκε σε καφετέρια του Παρισίου, σκορπώντας τον θάνατο, όντας σε αποστολή από το Ισλαμικό Κράτος. Τι μεσολάβησε;

    Αυτό είναι το μυστήριο που προσπαθούν να λύσουν οι αρχές. Ο Αμπντεσλάμ δεν έμοιαζε ιδιαίτερα ριζοσπαστικοποιημένος – άλλωστε, το Ισλάμ απαγορεύει αυστηρά το αλκοόλ και  τον καπνό, και αυτός μαζί με τα αδέρφια του ήταν ιδιοκτήτες μπαρ.

    «Είναι σοκαριστικό, ειδικά όταν είναι άνθρωποι με τους οποίους έκανες παρέα», δήλωσε στο Reuters ο 25χρονος Ναμπίλ, που γνώριζε τα αδέλφια Αμπντεσλάμ. «Ήταν φυσιολογικοί τύποι, χαρούμενοι. Δεν υπήρχε τίποτα ριζοσπαστικό πάνω τους. Ήταν εδώ μόλις την περασμενη εβδομάδα και κάναμε παρέα», σημείωσε, εκτιμώντας ότι κάποιος τους άλλαξε τα μυαλά.

    O 25χρονος Χιτσάμ συμφωνεί με τον Ναμπίλ. «Κάπνιζαν. Δεν πήγαιναν στο τζαμί, τίποτα τέτοιο. Τους βλέπαμε κάθε μέρα στην καφετέρια», είπε, αν και παραδέχθηκε ότι ο Μπραΐμ Αμπντεσλάμ, με μία φωνή «σαν του Σιλβέστερ Σταλόνε», κάποιες φορές έδειχνε «λίγο τρελός».

    Ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, αδελφός του Μπραΐμ και του Σαλά, που επίσης εμπλέκεται στις επιθέσεις στο Παρίσι και καταζητείται σε Γαλλία και Βέλγιο, δήλωσε επίσης έκπληκτος από αυτό που συνέβη, υποστηρίζοντας πως δε γνώριζε ότι ο Μπραΐμ θα πήγαινε στο Παρίσι, ούτε πού βρίσκεται ο Σαλά. Ο ίδιος προσήχθη από την αστυνομία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε άλλοθι, αφού τη μέρα της επίθεσης βρισκόταν στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας.

    Τι ήταν τελικά αυτό που οδήγησε έναν πρώην ιδιοκτήτη μπαρ όπου γινόταν χρήση ναρκωτικών στο να ανατιναχθεί έξω από μία καφετέρια στο Παρίσι, στο πλαίσιο τρομοκρατικής επιχείρησης του Ισλαμικού Κράτους; Ο αδελφός του, Μοχάμεντ, δεν έχει ιδέα. «Ο Μπραΐμ και ο Σαλά ήταν δύο αδέλφια που ήταν απολύτως φυσιολογικά», επιμένει.

     



    ΣΧΟΛΙΑ