• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Το Wi – Fi νέας γενιάς έρχεται να “σώσει” την μπαταρία του κινητού σας. Τι αλλάζει;


    Η ασύρματη σύνδεση στο Ιnternet, ή Wi – Fi, είναι πανταχού παρούσα. Αλλά καταναλώνει πολλή ενέργεια από τις συσκευές μας, που σκοτώνει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας των smartphones μας, των smartwatches, και άλλων έξυπνων gadgets.

    Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Washington έχει επινοήσει μια λύση που αποκαλεί «παθητικό Wi – Fi».

    Η εφεύρεση, που ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, βοηθά τις συσκευές να χρησιμοποιούν το Wi – Fi με 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια από ό,τι χρησιμοποιούν συνήθως όταν συνδεόμαστε ασύρματα με το διαδίκτυο. Σε σύγκριση με άλλες ασύρματες τεχνολογίες, όπως οι συνδέσεις Bluetooth Low Energy, έχει 1.000 φορές λιγότερη ένταση ενέργειας. Η ομάδα παρουσιάζει ένα άρθρο σχετικά με την ανακάλυψη τον Μάρτιο στο 13ο Συνέδριο «USENIX» που αφορά τον Σχεδιασμό και την Υλοποίηση για τα Συστήματα Δικτύων, και η εφεύρεση ήδη προκαλεί αναταραχές – η αξιολόγηση του «MIT Technology» τη χαρακτήρισε ως μια από τις 10 καινοτόμες τεχνολογίες του 2016.

    Χρησιμοποιώντας το Wi – Fi χωρίς σχεδόν καθόλου ενέργεια θα μπορούσε να αναμορφώσει το «Internet of Things», εξουδετερώνοντας την ανάγκη για μια μπαταρία. Ως αποτέλεσμα, οι παθητικές συνδέσεις Wi – Fi θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνουν οι συσκευές εξαιρετικά φθηνές, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε σε χαμηλές τιμές τους έξυπνους ανιχνευτές καπνού, τα ρολόγια, τα φώτα, και άλλα εξαρτήματα σπιτιού που συνδέονται με το διαδίκτυο. Μία εταιρεία, η «Jeeva Wireless», ήδη προσπαθεί να φέρει το «παθητικό Wi – Fi» στην αγορά, και οι πρώτες δοκιμές είναι αισιόδοξες, λέει η αξιολόγηση του «MIT Technology».

    Δεν είναι μόνο ότι το «παθητικό Wi – Fi» χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια, αλλά είναι και γρήγορο, επίσης: 11 φορές πιο γρήγορο από ό,τι οι συνδέσεις Bluetooth.

    «Θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μεταδόσεις Wi – Fi χρησιμοποιώντας σχεδόν καθόλου ενέργεια … Βασικά αυτό είναι που προσφέρει το «παθητικό Wi – Fi». Μπορούμε να έχουμε Wi – Fi με 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια από ό,τι δίνει το καλύτερο που βρίσκεται εκεί έξω », είπε ο συν-συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής Shyam Gollakota σε ένα δελτίο Τύπου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ