• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Αθωώθηκε η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου

    Σώτη Τριανταφύλλου

    Σώτη Τριανταφύλλου


    Αθώα κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου που δικάστηκε για την κατηγορία της παραβίασης του αντιρατσιστικού νόμου.

    Ενα άρθρο της συγγραφέως, αμέσως μετά την επίθεση στο Μπατακλάν, ήταν εκείνο που θεωρήθηκε από τους μηνυτές της ως κείμενο ρατσιστικού περιεχομένου.

    Η αναφορά κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι και μεταξύ άλλων καταγγελλομένων ως κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, ήταν και το άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου στην εφημερίδα Αthens Voice, το Νοέμβριο του 2015, με τίτλο Rock and Roll Will Never Die.

    Η αθώωση της συγγραφέως ήρθε με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας, η οποία στην αγόρευση της τόνισε: “Οι απόψεις που εξέφρασε η κατηγορούμενη στο άρθρο της εκφράζουν τις απόψεις που πέρασαν από το μυαλό όλων μας μετά την επίθεση στο Μπατακλάν. Το κείμενο της αποτελεί έκφραση άποψης και δεν στοιχειοθετείται ούτε καν η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος”.

    Η δίκη έγινε σε ένα κατάμεστο ακροατήριο με τους συνηγόρους υπεράσπισης της συγγραφέως να υποστηρίζουν ότι η ποινική της δίωξη παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

    Οι μάρτυρες υπεράσπισης (η κ. Βασιλική Γεωργιάδου , η οποία έχει ασχοληθεί με θέματα ρατσισμού και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης) κατέθεσαν ότι το περιεχόμενο του επίδικου άρθρου αποτελεί ένα κείμενο γνώμης που συνιστά κραυγή στο όνομα της αντιρατσιστικής βίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η απάντηση της Σώτης Τριανταφύλλου στη δίωξη της για υποκίνηση ισλαμοφοβίας: «Δεν υποχωρώ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σώτη Τριανταφύλλου: Iθαγένεια και κοινωνία των πολιτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το τελευταίο «αντίο» στον εκδότη Γιώργο Κουρή



    ΣΧΟΛΙΑ